Лише 6% українців довіряють Китаю, як виробнику вакцини – опитування

Софія Кочмар-Тимошенко  — 25 січня 2021, 12:55

Більшість українців (63%) вважають, що вакцинація потрібна всім, бо це виробляє колективний імунітет та несе користь людині і допоможе подолати епідемію коронавірусу.

86% українців вважають епідемію "реальною загрозою".

У грудні 2020 року, напередодні старту вакцинації у світі, робити щеплення від коронавірусу були готові 40% українців.

Тих, хто не готовий більше 47%; ще 13% українців не визначилися.

Такими є дані національного опитування українців, проведеного Харківським інститутом соціальних досліджень у грудні 2020 року напередодні великої кампанії з вакцинації від коронавірусу в світі.

Частково така довіра до вакцин може бути через те, що 51% не готові за неї платити, а 50% побоюються можливих побічних ефектів, 43% – небезпечності через швидкість розробки, 22% – недотримання умов зберігання та перевезення.

Фото: Depositphotos uveita

Ще 10% українців лякаються щеплення через конспірологію вважають, що під вакцинуванням може бути прихована чіпізація населення.

Третина українців загалом не довіряє вакцинації, як заходу запобігання хвороб, хоча більшість громадян (86%) впевнені, що вони були вакциновані у дорослому віці або в дитинстві, а 67% вказали на те, що вакцинували дітей.

"Найбільш важливим чинником відмови є цілком раціональне побоювання побічних ефектів вакцинації, яким охоплений кожний другий респондент.

Також, дослідження виявило, що 43% вважають, що вакцина може бути небезпечною, "бо робилась дуже швидко".

Іншою причиною для відмови може стати фінансова 51% українців взагалі не готові сплачувати за вакцинацію, а для 20% зависока ціна вакцинації може стати ключовим фактором відмови від процедури," пояснює керівник Харківського інституту соціальних досліджень Денис Кобзін.

Однак, за словами соціолога, в Україні взагалі є ознаки провалу вакцинації в останнє десятиріччя, тому що "досить значна кількість опитаних 43% так чи інакше не довіряють вакцинації взагалі, як методу попередження хвороб, а 34% не вірять в те, що саме вакцинація допоможе подолати епідемію COVID-19".

Недовіра до вакцинації частково пов’язана з думкою, що начебто це "вигідно фармацевтичним компаніям, бо вони на цьому заробляють" (27,5%) і з тотальним нерозумінням українців того, як вакцинація потрібна для відновлення національної економіки з цим впливом погоджуються лише 5% опитаних.

Мотивацію вакцинуватися українці черпають із досвіду знайомих і родичів (34%); порад лікаря (27%), відсутності широковідомих негативних наслідків (17%) та те, що вакцини безкоштовні (18%).

Найбільше українців цікавить те, як саме працює вакцина від коронавірусу, оскільки вакцини нові і даних про досвід вакцинування та рекомендацій лікарів немає.

Саме така інформація, як показало дослідження, може напряму вплинути на рішення робити щеплення.

Найбільше українці довіряють вакцинам, виготовленим у США, Бельгії та Великобританії. Тоді як 18% опитаних взагалі не довіряють жодним виробникам вакцин, а 7,6% не знають про вакцини.

Росії, як країні виробнику вакцин, довіряють 12% опитаних, що значно менше ніж довіра до західних країн, але майже вдвічі більше, ніж до Китаю (6%), з чиїм виробником уряд України вже уклав договір на поставку вакцини CoronaVac.

Потенційній вакцині що могла би бути виробленою в Україні довіряють 6,8% українців.

Для дослідження було проведено 1500 face-to-face інтерв’ю за допомогою випадкової вибірки в 41 населеному пункті різного розміру, що презентували 5 макрорегіонів України (Схід, Захід, Південь, Північ, Центр).

Вас також може зацікавити:

"Генетична" вакцина проти COVID-19: безпечність, побічні ефекти та чому Україна може її не отримати

Симптоми, наслідки, імунітет, вакцини та інше: що світ знає про COVID-19. Підсумки-2020

Степанов доручив закупити вакцини від COVID-19 через компанію-посередника

Україна закупить китайську вакцину від Sinovac проти COVID-19, яку ще не протестували до кінця

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні