Як довго може зберігатися рис і від чого це залежить

Софія Кочмар-Тимошенко  — 5 лютого 2021, 14:59

Через свою універсальність в приготуванні рис є основним інгредієнтом в багатьох кухнях.

В Україні ж рис, звичайно, не гречка, але також доволі популярний.

Незалежно від того, що ви обираєте між білим, коричневим, басматі, диким та жасмином, вам має бути цікаво, як довго він може зберігатися.

Healthline пояснює, як швидко псується сухий і варений рис, а також розбирає, що може статися, якщо з'їсти зіпсований рис.

РЕКЛАМА:

Термін придатності сухого рису

Тут усе залежить від сорту рису.

Є дуже багато видів рису, але найбільша відмінність в термінах придатності в білого та коричневого рису.

Оскільки коричневий рис не подрібнюється і не полірується, у ньому є більший вміст масел та жиру. Тому він згіркне швидше, ніж білий рис.

Проте, і білий, і коричневий види рису вважаються досить стійкими при зберіганні в сухому вигляді, тобто їх можна безпечно зберігати при кімнатній температурі.

Терміни придатності кожного виду рису:

білий рис – 2 роки;

коричневий рис – 3-6 місяців з дати виготовлення;

Майте на увазі, що охолодження чи заморожування може значно збільшити термін придатності рису.

Фото: Depositphotos kbuntu

Як визначити, чи рис вже зіпсувався?

Просто перевірте пакування, чи немає на ньому ознак псування: дірок, жучків, сирості чи води, через які може утворитися пліснява.

Якщо йдеться конкретно про коричневий рис, тоді варто звернути увагу на зміну кольору, гіркуватий чи просто дивний запах або маслянисту текстуру.

Щоби зберегти якість рису якомога довше, зберігайте його в сухому місці, наприклад в коморі чи в кухонній шафі.

Після відкриття пачки краще зберігати рис у герметичному контейнері. Таким чином, ви збережете його від комах і вологи.

Скільки можна тримати варений рис?

На відміну від сухого рису, термін зберігання вареного рису практично однаковий для всіх видів.

Після приготування рис може зберігати свій смак, текстуру та якість протягом 3-4 днів у холодильнику. Хоча дехто каже, що нічого не станеться рису навіть якщо його тримати тиждень.

Ви навіть можете заморозити рис і тримати його приготовленим до 8 місяців.

Як визначити, чи можна ще їсти варений рис?

Спочатку відчуйте запах. На відміну від свіжо звареного рису, який майже не має запаху, зіпсований рис матиме неприємний або дивний запах.

По-друге, уважно розгляньте його текстуру. Замість того, щоб бути розсипчастим і пухнастим, зіпсутий рис може стати слизьким та неприємним.

Нарешті, перевірте рис на наявність цвілі, яка часто має вигляд зелених, синіх або чорних плям.

Якщо ви помітили будь-які з цих ознак псування краще цей рис викиньте.

Що такого небезпечного в зіпсованому рисі?

Рис, термін споживання якого минув, здебільшого забруднений грибками або цвіллю, які утворюють мікотоксини. Від цього можуть бути харчові отруєння.

Після прийому мітоксину можуть бути такі симптоми: блювота, нудота та біль в животі аж до судом, кома і навіть це доводить до підвищеного ризику раку та робить імунну систему слабкою.

Крім того, майте на увазі, що незалежно від того, чи термін придатності рису закінчився чи ні, неправильне зберігання вареного рису збільшує ризик харчового отруєння, яке в науці називають Bacillus cereus. Симптомами можуть бути біль в животі, діарея та блювота.

Якщо рис не поставити в холодильник чи в морозилку через 2 години після варіння, то бактерії можуть виробляти токсини, які доводять до нудоти.

Занотуйте в cooking-book

🔸Термін зберігання сухого рису різний у білого та коричневого, але після того, як їх зварити, термін придатності однаковий.

🔸Зберігати при кімнатній температурі в герметичній банці білий рис можна 2 роки, а коричневий 6 місяців. Охолодження чи заморожування рису збільшує його термін придатності.

🔸Варений рис повинен зберігатися в холодильнику протягом 4 днів. В морозильній камері довше.

🔸Не їжте рису, у якого змінився запах, смак або текстура.

Вас також може зацікавити:

7 причин, чому варто їсти яйця на сніданок

Ягода з нікотином або трохи про баклажани. Рецепти приготування

На кухні не карантин: 5 простих рецептів солодощів, які можна приготувати вдома

Як швидко схуднути: 3 прості кроки, підтверджені наукою

Маркування яєць: що на них написано і чому цієї інформації мало

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні