Як іноземці приїжджають в Україну шукати кохання, але часто стають жертвами шахраїв

Як іноземці приїжджають в Україну шукати кохання, але часто стають жертвами шахраїв

У цій статті ми не називаємо прізвищ жертв шахрайств та не використовуємо їх фото, оскільки вони просили про це з міркувань безпеки.

Журналісти переглянули переписки між ошуканими чоловіками та жінками, яких ті звинувачують у шахрайстві, а також перевірили достовірність історій всіма доступними способами.

Вейн – американець, йому 54 роки і він не схожий на сентиментальну людину. Це кремезний чоловік з густою бородою, який служив у військово-морських силах та брав участь у війні в Перській затоці на початку 1990-х.

Проте він не стримує сліз, коли розповідає, як жінка його мрій розбила йому серце.

У січні 2020 року він подолав тисячі кілометрів на шляху з сонячної Флориди до холодного Києва, щоб зустрітися з нею. Однак вона не прийшла.

Я приїхав, очікуючи побачити її в аеропорту, але її не було, згадує Вейн. Звісно, я був дуже розбитий.

Перепрошую, додає він, схлипуючи. Мені важко про це говорити.

Вейн опинився в Києві уперше. Самотній серед натовпу в київському аеропорту Бориспіль, він метушливо писав своїй коханій, 30-річній моделі Анні Мельничук. Відповіді не було.

Засмучений, Вейн викликав таксі та попросив водія відвезти його до найближчого готелю.

– Я плакав цілими днями. Мені було дуже прикро, – каже Вейн. – Це було важко. Я застряг у країні, мови якої не знаю.

Вейн – один з багатьох іноземців, які приїхали до України в пошуках кохання, але натомість залишились з розбитим серцем та спустошеним на кілька тисяч доларів гаманцем.

Україна – частий пункт призначення в дорогих турах шлюбних агенцій та осередок міжнародних сайтів знайомств, що стягують з самотніх чоловіків захмарні суми за можливість поспілкуватися з українськими жінками.

України настільки відома такими шлюбними шахрайствами, що сценаристи популярного американського реаліті-шоу "Наречена на 90 днів" взяли це за одну з головних сюжетних ліній. Шоу розповідає про американців, які намагаються привезти своїх наречених з інших країн жити до США.

Україна – частий пункт призначення в дорогих турах шлюбних агенцій.
Фото VitalikRadko/Depositphotos

Для багатьох історії шахрайства на сайтах знайомств та під час побачень видаються кумедними. Однак вони залишають по собі зламані життя та дірки в особистому бюджеті.

Скарг на такі шахрайства в Україні настільки багато, що посольство США в Києві навіть розмістило попередження на своєму веб-сайті.

Подібне повідомлення опублікували і британці.

$9 000 за листування

Вейн познайомився з Анною Мельничук на сайті Love Swans за чотири місяці до того, як приїхав до Києва.

Увесь цей час пара спілкувалась виключно на цій платформі. Вони ніколи не говорили по телефону чи відеозв’язку попри намагання Вейна дізнатися номер дівчини.

В результаті чоловік опинився у Києві один та відчайдушно намагався з нею зв'язатися.

Згодом Мельничук все ж відповіла йому: сказала, що вона в Одесі по роботі. Він знав, що дівчина буде зайнята – вона повідомила йому про це щойно він сказав, що купив квитки до Києва. Втім, Вейн все одно приїхав, сподіваючись, що вона змінить плани.

Тепер чоловік переконаний, що Анна ніколи і не планувала з ним зустрічатись.

Ще до свого приїзду до Києва, він витратив понад чотири тисячі доларів на листування з нею через Love Swans. Як і більшість міжнародних сайтів для знайомств, тут беруть плату за кожне повідомлення.

Мельничук відмовилась давати йому свій номер і не відповідала на його повідомлення в Instagram. Замість цього вона заохочувала його спілкуватися через Love Swans.

Цей портал зареєстрований на Кіпрі та розрахований на чоловіків, які б хотіли познайомитися зі слов'янськими жінками. Вейн – не перша жертва цього сайту. Користувачі платформи часто жаліються у мережі, що жінки, з якими вони спілкувались, виявилися шахрайками.

[BANNER1]

Журналістка зв’язалася з Анною Мельничук. Вона відмовилась відповісти на закиди Вейна на свою адресу.

– Це моє приватне життя, і я не хочу обговорювати його з якимись журналістами, – сказала вона у телефонній розмові.

Та навіть добре знаючи про небезпеку шахрайства, чоловіки часто не можуть встояти перед шансом зустріти кохання.

Вейн втриматися від спокуси не зміг. У своїх повідомленнях Мельничук називала його "несамовитим янголом", "принцом" та "скарбом".

Вона говорила Вейну, що він "пробуджує у ній дику кішку", і додавала "мяу" наприкінці кожного повідомлення.

До слова – відкрити кожне повідомлення коштувало Вейну два долари. Але Вейн не шкодував грошей на спілкування з коханою: станом на сьогодні він витратив дев'ять тисяч доларів на переписку з Анною.

– Це просто грабіж, – обурюється Вейн. Але зупинитися він не міг. – Я закохався у неї з першого погляду.

Тепер він підозрює, що дівчина спілкувалася з ним весь час лише через гроші.

Але тоді, прилетівши до Києва на початку 2020 року, він ще вірив, що дівчина з переписки хоче бути з ним.

Іноземці часто шукають кохання в українок.
Фото Elnur_/Depositphotos

Вейн спробував її знайти. Він переглянув сайти усіх модельних агенцій, які лише міг знайти в Україні, аж поки не побачив фотографії Мельничук. Так він з'ясував, що вона працює в Diamond Models Agency.

– Я прийшов у Diamond Models і залишив листа у їх поштовій скриньці. І сказав їй, що я залишив листа, тому що… я просто хотів отримати відповідь, – каже Вейн.

Згодом він запитав про лист в Мельничук.

– Вона була вся така: "Я нічого не отримувала, ніякого листа", – каже він.

У Diamond Models також сказали журналістці, що вони не отримували листів від Вейна.

Пробувши в Києві тиждень і не знайшовши Анну, Вейн повернувся на батьківщину.

– Жахіття! – так він описує свою подорож до Києва.

Та попри усе це він продовжує спілкуватися з Мельничук онлайн. Вона пише йому, що хоче переїхати до Флориди та вийти за нього заміж, і лише пандемія коронавірусу стає на заваді.

"Ти гадки не маєш, як сильно я чекаю, коли пандемія закінчиться, і я зможу бути з тобою. Полетіти до тебе на крилах ночі та опинитися у твоїх обіймах", – пише Мельничук в одному з повідомлень, які Вейн показав журналістці.

"Коли ти зустрінеш мене у аеропорту, ми будемо бігти назустріч одне одному з кульками і питимемо шампанське з горла, а що буде далі? Щось пристрасне та скажене?" – йдеться у іншому повідомленні.

Мельничук переконує його, що просто чекає на зняття обмежень на подорожі, які країни запровадили через пандемію, говорить Вейн.

– От і я просто сиджу і чекаю, поки авіасполучення відновлять, щоб побачити, чи приїде вона, чи ні, – говорить він, цього разу сповнений сумнівів.

Частина мене хотіла би, щоб вона виявилась справжньою, адже вона виглядає милою, невинною, люблячою жінкою. Але інша частина мене говорить, що це обман.

Зруйноване життя

Якщо Вейн був засмучений через те, що Мельничук не зустріла його в аеропорті, то Грегорі з Техасу волів би ніколи й не знати українку, яка прийшла на зустріч з ним.

Він каже, що побачення з тією дівчиною в Одесі зруйнувало його життя.

Незважаючи на те, що зустріч відбулася ще у 2013 році, отямитися від шоку Грегорі не може й досі.

Йому було 35 років і він активно шукав стосунків. Друг сім'ї порадив пошукати дівчину в Україні.

Грегорі одразу зареєструвався на міжнародному сайті знайомств Anastasia Date. Він домовився про зустріч з кількома українськими жінками, серед яких була й 21-річна Христина.

Під час своєї першої подорожі до України він зустрівся з дівчиною. Побачення минуло добре. Вони продовжили спілкуватися онлайн. Декілька місяців потому, Грегорі повернувся до України знову.

– Вона була першою людиною, з якою я хотів зустрітися після приїзду. Я був дуже радий провести з нею час, – каже він.

[BANNER2]

За вечерею Грегорі розповів Христині про свій бізнес ювелірних прикрас і навіть похизувався кількома дорогоцінними камінчиками, які він привіз з собою.

– Я хотів її вразити, – говорить він. – Це було найгіршим рішенням.

Наступного дня Христина почала просити про послуги: хотіла, щоб він заплатив за оренду її житла та купив продукти. Грегорі погодився.

В магазині вона, за словами Грегорі, набрала сім пакунків з їжею та іншими товарами. Тоді запитала, чи не могла б вона зачекати на свою сестру в нього вдома, бо та мала забрати її на автівці. Він не заперечував.

Та замість сестри до них завітав інший гість. Щойно Грегорі відчинив двері, незнайомий чоловік вдарив його молотком.

– Наступна річ, яку я пам'ятаю, це як я прокидаюсь на підлозі, сиджу біля стінки...і я розбитий. Вони мене знищили.

Він зміг доповзти до дзеркала, але побачене його шокувало.

– Я мав вигляд чудовиська, – говорить він.

Голова жахливо набрякла, а очі ледве виднілися, описує Грегорі своє відображення у дзеркалі. Пізніше він дізнався, що йому розкололи череп і зламали кілька ребер.

– Стіни й усе в квартирі було у крові, – розповідає він. Нападники забрали з собою всі його речі. Пізніше поліція оцінила збитки у 85 тисяч гривень. Тоді це становило близько 10 тисяч доларів.

Отямившись, Грегорі почувався слабким. Єдине, що він міг – спати.

– Мені подумалося – я напевне помру тут, – пригадує він. – Кров з моєї голови стікала на подушку, тож я днями лежав у ліжку, вологому від крові.

Я бачив, як сонце сходить і заходить три чи чотири рази, і тоді, на третю чи четверту ніч, я почув як хтось стукає у двері.

Часто жінки, з якими спілкувались іноземці, виявляються шахрайками.
Фото Mizina/Depositphotos

Знайомі Грегорі знайшли його та врятували. Він провів майже десять днів у лікарні, а тоді лікарі заборонили йому подорожувати іще місяць.

Коли він нарешті повернувся до США, йому довелося зробити шість пластичних операцій, щоб бодай частково відновити свій колишній вигляд.

– Моє праве око так ніколи і не відкрилось повністю, як відкривається ліве, – каже він.

Грегорі втратив тисячі доларів, а разом з тим дещо безцінне – своє здоров'я. Після нападу він страждає на розлади пам'яті.

По поверненню додому, Грегорі залишив скаргу на Христину на сайті Anastasia Date, де вони познайомилися. Однак, на сайті знайомств йому нічим не допомогли.

Все, що зробили – видалили обліковий запис Христини. Про це Anastasia Date повідомили журналістці у відповідь на запит на коментар.

Урешті-решт, український суд засудив одного з нападників до 9 років ув'язнення.

Христина отримала термін у 5 років, але, оскільки вона мала дитину, суддя вирішив скасувати вирок. Це відомо з судових документів, які надав Грегорі.

Обман з бікіні

Те, що трапилося з Грегорі – радше виняток із правил. Більшість жертв все ж стикаються не з фізичними розправами, а з шахрайством та виманюванням грошей.

Поліція рідко знаходить винних. Особливо у випадках, коли фінансові збитки стають лише у тисячу доларів, як було у швейцарця на ім’я Алмір.

Після того, як його ошукали, він безрезультатно чекав на патруль поліції в центрі Києва три години.

Алмір, 35-річний аналітик даних, приїхав зі Швейцарії до України у липні 2020 року, щоб побачитись зі своєю тодішньою дівчиною, однак під час візиту вони посварилися і врешті-решт розійшлись.

Алмір вирішив не гаяти часу, відкрив додаток для знайомств Tinder та взявся шукати іншу жінку.

– Я був засмучений і злий. А потім ця нова дівчина з'явилася, як янгол, – каже він і додає, що Марія була "вражаючою жінкою" близько 30-ти років.

Вони одразу ж домовились зустрітися в ресторані на її вибір.

– В мене закралася думка, що щось не так, тому що вона виглядала занадто гарною на своїх фото, як топ-модель, – згадує Алмір.

В закладі його зустріла інша дівчина.

– Вона була ще привабливішою за ту дівчину на фото, – розповідає Алмір.

Він запитав в неї прямо, чи вона виставила чужі фото, та Марія заперечила це. Попри підозрілість ситуації, Алмір вирішив змінити тему розмови, бо дівчина йому подобалась.

Після побачення, він планував піти у басейн і запросив Марію долучитися. Вона погодилася. Але спершу захотіла купити купальник.

Магазин під назвою Secret Shop був просто через дорогу. Марія обрала декілька купальників на тисячу доларів, але не змогла за них заплатити.

– Вона сказала: "А чи не міг би ти за мене заплатити? Я віддам тобі гроші потім." І я сказав гаразд, бо був сліпим і дурним, – згадує Алмір. – За хвилину до того вона демонструвала купальники на собі, і я втратив розум.

Коли вони вийшли з магазину, водій таксі вже чекав на них.

За словами Алміра, Марія тоді сказала, що вони поїдуть до неї додому за грошима, щоб вона віддала йому борг.

– Я не побачив таксометру, але вона пояснила, що це просто приватна фірма. Так, справді, дуже приватна, – говорить Алмір з гіркою насмішкою. Таксист сказав йому, що працює в Business Class Limousine Service – потім Алмір дізнався, що такої компанії не існує.

Подорож тривала хвилини зо три, каже Алмір. Тоді Марія попросила його зачекати на неї в таксі та вийшла. І так і не повернулась.

– Я намагався їй написати, та у відповідь – тиша, – каже він.

Тим часом водій почав вимагати у Алміра гроші за поїздку. Той відмовився платити, вийшов з машини, та покрокував до Secret Shop. Там він поскаржився на ситуацію продавчині та попросив допомогти йому знайти поліцію.

Не отримавши підтримки, знайшов в інтернеті номер телефону поліції сам.

Схема шахрайства з покупкою речей у магазині спланована на відмінно.
Фото Dmyrto_Z/Depositphotos

Поки чекав на приїзд патрульних, отримав повідомлення від Марії. Вона написала, що у неї розболівся живіт і запропонувала зустрітися у басейні.

Алмір попросив її натомість прийти у магазин, але вона відмовилась. Після кількох годин очікувань, чоловік сам пішов до поліцейського відділку.

Це Марію аж ніяк не злякало, судячи з повідомлень, які Алмір показав журналістам.

– В Україні поліція нічого не вирішує, – писала вона, додаючи, що її батько – полковник поліції.

В київській поліції журналістам відповіли, що закрили справу Алміра через недостатність доказів. В Secret Shop питання журналістів проігнорували.

– Я думаю, що вони всі заодно, – говорить Алмір про Марію, водія таксі та продавчинь магазину білизни.

Алмір не єдиний, кого обвели навколо пальця саме в цьому магазині. На сторінці Secret Shop в Google Reviews є негативні відгуки й інших іноземців.

Одні скаржаться на те, що асистенти змінювали ціну, додаючи нуль до загальної суми у чеку. Інші, як Бенджамін Чанг з Тайваню, переповідають історію, що сильно нагадує історію Алміра.

У випадку Чанга, дівчина з якою він був на Tinder-побаченні привела його до Secret Shop за новим одягом для спа, куди вона його запросила. Він заплатив десять тисяч гривень за її покупки.

– Я сказав: "Тут все так дорого!" В магазині відповіли: "Так, податок на імпорт в Україні дуже високий", – йдеться у відгуці Чанга.

Водій таксі привіз їх до його готелю, щоб він міг забрати свої речі для спа. Відтак, він заплатив ще 700 гривень за таксі та піднявся у свій номер. Коли він повернувся, таксист і дівчина щезли.

– Ця схема шахрайства спланована на відмінно, – каже Алмір.

Навіть його професійні навички з аналітики даних не допомогли йому знайти Марію.

Журналісти теж намагалися розшукати дівчину, та марно. Її телефон, який знав Алмір, зараз поза зоною досяжності.

– Вона наче привид, – підсумовує чоловік.

Анна Миронюк, журналістка Kyiv Post, спеціально для УП.Життя

Титульна світлина Костянтин Чернічкін/Kyiv Post

Ця стаття вийшла англійською на сайті українського англомовного видання Kyiv Post.

"Українська правда. Життя" публікує українську версію з дозволу редакції.

Вас також може зацікавити:

"Грецька дружина": чому і навіщо українка знімає фільм про шлюб з іноземцем

Шлюб з іноземцем. Три історії українок, які вишли заміж в Африку, Азію та Латинську Америку

10 українських звичок, які дивують іноземців

Як і навіщо українці їдуть викладати англійську іноземцям

10 країн, з яких іноземці приїжджають вчитися в Україну

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Також ми ведемо корисний телеграм-канал "Мамо, я у шапці!".

Реклама:

Головне сьогодні