Учасниці проекту СВОЯ зустрілися з першою леді та обговорили проблеми толерантності в Україні

Дарія Поперечна — 3 березня 2021, 12:24

Перша леді України Олена Зеленська зустрілась з учасницями проекту СВОЯ, який має на меті привернути увагу до мультикультурності українського суспільства.

Під час зустрічі вони обговорювали проблеми культурного різноманіття та толерантності у суспільстві.

"Щоб так голосно заговорити про свою різність, але рівність, як героїні проекту СВОЯ, потрібно мати велику сміливість, яку я дуже поважаю.

Цей проект – про лідерство, про голос українок та важливість толерантності у суспільстві", – зазначила Олена Зеленська.

Учасниці проекту СВОЯ та Оленна Зеленська

Проект СВОЯ повинен сприяти подоланню негативних гендерних стереотипів та міжетнічних упереджень серед українців.

Загалом в ініціативі взяло участь 13 українок різних за етнічним походженням, які живуть та реалізуються в Україні. Серед них: журналістки, громадські діячки, фотографки, співачки, дизайнерки та мисткині.

У рамках проекту вони розповіли власні життєві історії про культурне різноманіття та цінності.

Прочитати розмову з українською художницею грузинського походження Алевтиною Кахідзе можна за посиланням.

"Для мене це була зустріч про чути і бути почутим. Про біль, дискримінацію, наше суспільство та важливість теми толерантності й різноманітності для молодої держави.

Дуже важливо, що такі теми звучать і піднімаються на найвищому рівні.

Тільки разом ми можемо викоренити непорозуміння, прояви ксенофобії та будь-якої дискримінації на шляху до здорової нації", – наголосила головна редакторка "Української правди" Севгіль Мусаєва.

Севгіль Мусаєва

"Я дуже рада, що така зустріч відбулася, і дуже сподіваюся, що за підтримки першої леді ми не тільки зможемо висвітлити цю проблему, а й зробити практичні кроки для її вирішення", – зауважила Марія Гайдар, співавторка ідеї проекту, громадська діячка та мати Сєлє, українки з африканським корінням.

Марія Гайдар

"Я вдячна пані Олені за увагу до проекту СВОЯ, за розуміння важливості недискримінації. Наша зустріч була емоційною, теплою та надихаючою.

І наше завдання – підсилити голос жінок, які зараз стикаються з дискримінацією, дати їм сили й віру в те, що ми можемо це змінити", – наголосила Світлана Панаіотіді, заступниця міністра економіки України, українка грецько-єврейського походження.

Світлана Панаіотіді

"Історія кожної жінки нашого проекту неймовірна, а пані Олена – дуже справжня і дуже своя.

Це цінно – бути почутою й мати можливість розказати свою історію на найвищому рівні.

Ця зустріч ще раз підтверджує мій позитивний досвід проживання в Україні й те, що тут можна бути ким завгодно та відчувати себе своєю", – зазначила Зара Гусейнова, азербайджанка, громадська діячка та підприємиця, яка переїхала в Україну чотири роки тому разом зі своїм чоловіком-українцем.

Зара Гусейнова

"Більшість ромських жінок в Україні стикаються з множинною дискримінацією, зумовленою етнічним походженням, проживанням у сільських районах, статусом внутрішньо переміщених осіб тощо.

Для комплексного вирішення проблем чекаємо на затвердження нової Ромської стратегії.

Також важливо посилювати можливості участі ромських жінок у прийнятті рішень на різних рівнях.Будувати повагу в суспільстві до людей, незалежно від їхнього етнічного походження.

Дякую за цей унікальний проект і можливість бути почутими", – зазначила Зола Кондур, українка ромського походження, правозахисниця.

Зола Кондур

"За національністю я напівбілоруска, напів'єврейка.

Найбільша дискримінація, з якою я стикалася, була в мене вдома, у Білорусі. Сюди ж я приїжджаю за свободою.

Мені здається, що найбільше досягнення України в тому, що люди різних національностей можуть тут жити й реалізовуватись", – розповіла архітекторка і дизайнерка Лєра Бруміна.

Лєра Бруміна

"Зустріч була неймовірно душевною, як і сама перша леді. Ми говорили про те, як виховуємо своїх дітей, як через розмови з ними починаємо усвідомлювати важливість толерантності.

Я дуже рада, що я і бренд the COAT by Katya Silchenko стали партнерами такого прекрасного соціального проекту, і вважаю досягненням нашої молодої країни можливість людей з різних країн відчувати себе тут, як вдома", – зауважила дизайнерка Катя Сільченко.

Катя Сільченко

"Перебуваю під приємним враженням від зустрічі з учасницями проекту СВОЯ та Оленою Зеленською.

Ми вперше зійшлися разом, і від цього поєднання різності, впевненості, готовності слухати й підтримувати одна одну – відчуття важливості моменту.

А також віра, що зміни у сприйнятті та повага до інакшості можливі не лише для нас", – наголосила Міріам Драгіна, поетеса, українська єврейка.

Міріам Драгіна

"Сьогоднішня зустріч – чудова нагода нарешті зібрати всіх героїнь проекту СВОЯ разом. Вважаю це прекрасною ініціативою офісу першої леді.

Вітаю кожен захід, який дає змогу подивитися на Україну як на багатонаціональну та мультикультурну спільноту, де всім і кожному має вистачати місця.

Сподіваюся на продовження проекту в добрих, корисних, важливих кроках і справах", – сказала Кароліна Ашіон, телеведуча та продюсерка, українка нігерійського походження.

"Я горда бути однією з дівчат, яких перша леді запросила для обговорення таких важливих і глибоких тем.

Протягом усієї зустрічі я відчувала тепло й підтримку – та Мішель, яка 11 років тому переїхала з Болівії в Україну й пережила різні ситуації, відчувала, що її розуміють і чують.

Я вдячна проекту СВОЯ та Олені Зеленській за можливість розказати свою історію і своїм прикладом допомогти іншим", – зазначила Michelle Andrade, популярна українсько-болівійська співачка.

Michelle Andrade

"Цей проект почався з історії однієї темношкірої дівчини, яка переживала щодо переходу в нову школу.

Так зібралися 13 українок з різним етнічним походженням, які захотіли її підтримати і які зрештою сказали: "А давайте публічно й відверто поговоримо про багатоманітність українського суспільства та проблеми, які з цим пов’язані".

Ми політично й культурно переживаємо зараз особливий, важливий етап усвідомлення, хто ми, як ми хочемо жити, куди ми йдемо.

Дуже вчасна розмова, особливо напередодні 8 Березня", – прокоментувала Світлана Заліщук, радниця віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України.

Нагадаємо, що початком кампанії став календар на 2021 рік.

Його героїнями стали відомі не етнічні українки, які розповідають про ставлення українського суспільства до міжетнічних родин та жінок.

Календар став першим етапом великої соціальної кампанії, яка передбачає випуск документального фільму про переваги та труднощі життя й реалізації жінок різного етнічного походження в Україні.

Ініціаторками кампанії СВОЯ виступили радниця віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Світлана Заліщук та громадська діячка Марія Гайдар.

Кампанія реалізується спільно з громадською організацією "Центр спільних дій", виданням "Українська правда" за підтримки Швеції, Національного демократичного інституту (НДІ) та Міжнародного фонду "Відродження".

Вас також може зацікавити:

Українка грузинського походження Алевтина Кахідзе: Чому я повинна соромитися і ховатися за прізвищем чоловіка?

Українка ромського походження Зола Кондур: Не розумію, у чому моя "інакшість"

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Також ми ведемо корисний Telegram-канал "Мамо, я у шапці!".

Реклама:

Головне сьогодні