Як не "законсервувати" в банці на зиму ботулізм та не отруїтися. 5 порад
Приготування консервації на зиму має бути безпечним, аби не захворіти на ботулізм та не наразити на небезпеку себе, родину та друзів.
За півроку в Україні зареєстровано 50 випадків ботулізму. "Винуватцями" були не тільки в’ялена непатрана, копчена, солена риба, а й домашні консерви, повідомляють у Центрі громадського здоров’я.
Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.
Причиною хвороби найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'ясо, риба, рідше - овочі.
Фото: bit245/Depositphotos |
Ось 5 порад, які допоможуть уникнути смертельного ризику при виготовленні домашньої консервації.
- Ретельно мийте руки перед і під час процедури консервування;
- використовуйте чисті та стерилізовані банки без пошкоджень;
- мийте банки у гарячій воді з мийним засобом, ретельно протирайте їх;
- використовуйте чисті та стерилізовані кришки без пошкоджень;
- обирайте свіжі, непошкоджені продукти без ознак гниття, ретельно промийте їх у безпечній воді.
Важливо знати, що заразитися ботулізмом можна, вживаючи їжу з небезпечних ємностей:
- роздутих банок;
- банок зі здутими кришками;
- банок, з яких щось витікає;
- нещільно закритих банок;
- банок, з яких відчувається дивний або неприємний запах.
Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігаються більше року.
Вас також може зацікавити:
Обережно, ботулізм! Хто ризикує підхопити, симптоми та лікування
Консервувати, сушити чи морозити? Чи вмієте ви заготувати овочі та фрукти до зими: ТЕСТ
Мама спакувала сину 15 кг млинців і консерви – довелося взяти їх у літак
Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.