Як не "законсервувати" в банці на зиму ботулізм та не отруїтися. 5 порад

Яна Осадча — 11 серпня 2021, 17:56

Приготування консервації на зиму має бути безпечним, аби не захворіти на ботулізм та не наразити на небезпеку себе, родину та друзів.

За півроку в Україні зареєстровано 50 випадків ботулізму. "Винуватцями" були не тільки в’ялена непатрана, копчена, солена риба, а й домашні консерви, повідомляють у Центрі громадського здоров’я.

Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.

Причиною хвороби найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'ясо, риба, рідше - овочі.

Фото: bit245/Depositphotos

Ось 5 порад, які допоможуть уникнути смертельного ризику при виготовленні домашньої консервації.

РЕКЛАМА:
  • Ретельно мийте руки перед і під час процедури консервування;
  • використовуйте чисті та стерилізовані банки без пошкоджень;
  • мийте банки у гарячій воді з мийним засобом, ретельно протирайте їх;
  • використовуйте чисті та стерилізовані кришки без пошкоджень;
  • обирайте свіжі, непошкоджені продукти без ознак гниття, ретельно промийте їх у безпечній воді.

Важливо знати, що заразитися ботулізмом можна, вживаючи їжу з небезпечних ємностей:

  • роздутих банок;
  • банок зі здутими кришками;
  • банок, з яких щось витікає;
  • нещільно закритих банок;
  • банок, з яких відчувається дивний або неприємний запах.

Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігаються більше року.

Вас також може зацікавити:

Обережно, ботулізм! Хто ризикує підхопити, симптоми та лікування

Консервувати, сушити чи морозити? Чи вмієте ви заготувати овочі та фрукти до зими: ТЕСТ

Мама спакувала сину 15 кг млинців і консерви – довелося взяти їх у літак

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні