В українських школах змінять підхід до вивчення історії Голокосту та війни

Яна Осадча — 2 серпня 2021, 17:57

Робоча група при Міністерстві освіти та науки України схвалила нову методику вивчення історії Голокосту та Другої світової війни у школах.

Школярі візьмуть участь у інтерактивних дослідженнях, шукатимуть документальні свідчення в домашніх архівах і місцевих музеях та записуватимуть спогади очевидців.

Оцифровані знахідки учні самостійно додаватимуть на онлайн-платформу "Червона точка пам’яті", створену Меморіальним центром Голокосту "Бабин Яр".

"Платформа "Червона точка пам’яті" дасть учням можливість працювати з реальними історичними джерелами, які вони будуть знаходити самостійно або з допомогою родичів.

Це навчить школярів працювати з артефактами та поглиблювати знання", – підкреслила головна спеціалістка головного управління загальної середньої та дошкільної освіти МОН Раїса Євтушенко.

Фото alebloshka/Depositphotos

На платформі будуть зберігатися матеріали для вивчення історії Другої світової війни та Голокосту. У вересні її презентують для широкого загалу.

На основі цієї платформи робоча група при МОН також працюватиме над створенням матеріалів для Національного уроку пам’яті. Він запланований до 80-х роковин трагедії Бабиного Яру.

Координаторка освітніх проєктів Меморіального центру Анна Мазарчук вважає, що завдяки онлайн-платформі школярі отримають доступ до першоджерел та зможуть думати та діяти як історики.

"Ми хочемо, щоб усі школярі вивчали історію не тільки за параграфами підручників, а й у спільній дослідницькій діяльності", – зазначила вона.

За її словами, залучення вчителів-методистів та педагогів-практиків із різних регіонів сприятиме впровадженню проєктів у реальних шкільних умовах.

Нагадаємо, Меморіальний центр Голокосту "Бабин Яр" розробив художню концепцію майбутнього музейного комплексу.

Попередньо у мережі з'явилася презентація музейного комплексу, яка викликала негативну реакцію у деяких діячів культури.

Але члени авторської групи запевнили, що опубліковані матеріали не були повноцінною концепцією – а лише робочими напрацюваннями.

Нагадаємо, що згідно з опитуванням Київського міжнародного інституту соціології, 44% опитаних українців не знають, де знаходиться урочище Бабин Яр, в якому нацистські війська у 1941–1943 роках проводили масові розстріли євреїв та представників інших національностей.

Вас також може зацікавити:

Меморіальний центр "Бабин Яр" представив плани до відзначення 80-річчя трагедії

Архітектор Синагоги у Бабиному Яру Мануель Герц: Символізм ніколи не буває нейтральним

Культурні діячі вимагають не виділяти землю Меморіальному центру "Бабин Яр"

Меморіальний центр "Бабин Яр" презентував офіційну концепцію музею Голокосту

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні