Ходять у звичайні школи та знімаються в кіно: факти про життя людей з синдромом Дауна

Яна Осадча — 5 жовтня 2021, 11:50

Традиційно в жовтні у світі проходять заходи, спрямовані на інформування громадськості про життя людей із синдромом Дауна та на захист їхніх прав.

Випадковий збій при об'єднанні чоловічих і жіночих хромосом в момент зачаття призводить до утворення додаткової хромосоми в кожній клітині тіла дитини.

Через цю 47-му хромосому люди з синдромом Дауна мають відмінний від звичайних людей темп розвитку і характерну зовнішність.

Всеукраїнська благодійна організація "Даун Синдром" підготувала кілька фактів про дітей з таким синдромом.

Дитина з синдромом Дауна може народитися в будь-якій сім'ї

Імовірність народження такої дитини не залежить від здоров'я або способу життя її батьків. Діти з синдромом Дауна народжуються і в сім'ях президентів. Наприклад, у де Голля та Кеннеді.

Все більше дітей залишаються в родинах

За офіційними даними Міністерства охорони здоров'я, в Україні щороку народжується з 400 дітей з синдромом Дауна.

Кілька років тому в Україні від своїх дітей відмовлялося близько двох третин батьків. Зараз в сім'ях залишається все більше дітей.

Фото: DenysKuvaievDepositphotos

Спеціаліст-генетик може з дуже високою точністю визначити наявність синдрому Дауна за зовнішніми ознаками. Тому переважна більшість батьків дізнаються про це вже в пологовому будинку.

Все залежить від розвитку здібностей

Діти з синдромом Дауна проходять ті ж етапи розвитку, що й звичайні діти, але з деякою затримкою.

Батьки можуть дуже сильно вплинути на розвиток такої дитини. Завдячуючи заняттям, інтелектуальне та фізичне відставання можна звести до мінімуму.

У розвинених країнах діти з синдромом Дауна ходять у звичайні дитсадки і школи.

Цьогоріч в Україні благодійники акцентували увагу на тому, що діти з синдромом Дауну можуть реалізовувати себе через творчість, зокрема в музиці.

У серпні в рамках кампанії "Музика – важлива. Музика – можлива" спеціалісти "Даун Синдром" створили експериментальний музичний онлайн-гурток для таких дітей та їхніх братів та сестер.

Там займаються музикою 16 дітей з різних регіонів України. Наймолодшому учасникові групи – лише 4 рочки, найстаршим – 14.

Майбутнє є

Дорослі ж люди працюють і створюють сім'ї. У Великобританії, наприклад, три чверті людей з синдромом Дауна мають роботу.

Тривалість життя людей з синдромом Дауна наближається до середнього показника в їх країнах. Також вони мають можливість повноцінного життя в суспільстві.

Наприклад, іспанець Пабло Пінеда, здобув вищу педагогічну освіту. На кінофестивалі в Сан-Себастьяні в 2009 році був представлений художній фільм "Я теж" (Yo tambiеn), де він знявся в головній ролі.

Вас також може зацікавити:

В Україні за останні 5 років стали усиновлювати вдвічі менше дітей

У США у половини маленьких дітей в крові виявили свинець. Дослідження

Чому треба обіймати дітей, навіть коли вони погано себе поводять

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні