В Україні за останні 5 років стали усиновлювати вдвічі менше дітей

Денис Карловський — 30 вересня 2021, 13:54

За останні п’ять років кількість усиновлень дітей-сиріт в Україні скоротився в 2,5 рази.

Такі дані повідомила голова правління громадської спілки "Українська мережа за права дитини" Дар’я Касьянова виданню Громадське.ua.

Серед основних чинників, які сповільнили темпи усиновлення, вона назвала пандемію COVID-19 та скрутну соціально-економічну ситуацію в країні.

Зокрема, карантинні обмеження утруднювали проведення навчання для потенційних кандидатів-усиновлювачів і їхній фізичний доступ до інтернатів.

До цих факторів також додається завершення адміністративної реформи, за словами експертки.

Фото: photography33/Depositphotos

"Функцію усиновлення і сімейних форм виховання не було передано з районів на рівень об'єднаних територіальних громад, ба більше, деякі райони було розформовано. Та й не в кожній ОТГ є така служба – орган, який приймає документи від усиновителів", – зазначає Дар’я Касьянова.

У спілці "Українська мережа за права дитини" зазначають, що здебільшого потенційні усиновлювачі шукають дітей віком 3-5 років. Проте зазвичай діти такого віку потрапляють до інтернатів разом з братами й сестрами, а потенційні усиновлювачі не готові усиновлювати відразу кілька дітей.

У Міністерстві соціальної політики повідомляють, що наразі майже 17 тис. дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, очікують на усиновлення.

Водночас міністр Марина Лазебна зазначила, що цього річ кількість усиновлень збільшилась на 42% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Нагадаємо, що 30 вересня Україна відзначає День усиновлення.

Вас також може зацікавити:

Менше 10% дітей-сиріт живуть в інтернатах – Мінсоцполітики

"Пандемія сирітства": 1,5 млн дітей у світі втратили рідних через COVID-19

70% дітей в дитбудинках мають затримку розвитку через брак догляду. Дослідження

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні