Львівський університет не поширював фейковий лист про шкоду вакцин проти COVID-19

Олена Барсукова — 7 жовтня 2021, 11:10

6 жовтня невідомі розіслали у ЗМІ відкрите звернення про шкоду вакцинації проти COVID-19 нібито від імені ректора Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького.

В ЛНМУ спростували, що вони причетні до поширення антивакцинаторського листа, йдеться в офіційній заяві установи.

"Жодних досліджень щодо Moderna чи інших офіційно зареєстрованих вакцин проти COVID-19 наукові підрозділи Університету не проводили, оскільки це не передбачено науково-дослідницькими планами нашого закладу.

Відтак жодних "навколонаукових" висновків ніхто не робив та звернень в Міністерство охорони здоров`я не подавав", – повідомили у медуніверситеті.

Фото: Bigyy/Depositphotos

Там вважають, що фейковий лист був спробою дискредитувати університет як осередок серйозних наукових розробок, а також провокацією для збурення громади та поширення антивакцинаторських настроїв.

"Сьогодні, коли число хворих на підступну недугу в нашому регіоні росте стрімкими темпами і Львівщина перебуває на порозі входження в "червону зону" карантинних обмежень вважаємо такі дії не лише провокативними, а й злочинними", – йдеться у заяві.

Львівський медуніверситет уже звернувся в поліцію та Службу безпеки України.

Що було в листі?

У сфабрикованому листі начебто від імені ректора ЛНМУ йшлося про те, що в університеті провели власні дослідження вакцини Moderna проти COVID-19 та виявили "серйозні побічні дії та відхилення у стані здоров'я громадян України аж до летальних випадків", повідомляє Zaxid.net.

Автори листа також зазначили, що неодноразово звертались до Міністерства охорони здоров'я та особисто до міністра Віктора Ляшка.

Вони вимагали "зупинити примусову вакцинацію окремих категорій громадян" і простежити за людьми, які ймовірно щепились Moderna впродовж останніх півроку.

У додатку до листа подали список 40 осіб, які нібито отримали щеплення Moderna, де вказали їхні особисті дані, адресу проживання і дату щеплення.

При цьому на листі розмістили лише логотип університету, але ні печатки, ні особистого підпису ректора не було.

"Лист надісланий з адреси ([email protected]), що не належить медуніверситету, а деякі граматичні помилки у тексті можуть свідчити про переклад з російської мови.

Джерелом статистики смертності від коронавірусу вказане не МОЗ, а російськомовна версія українського ділового сайту "Минфин", – зауважують у Zaxid.net.

Вас також може зацікавити:

Чи потрібно носити маску вакцинованим проти COVID-19? Пояснює МОЗ

Директор київської школи судиться з Кабміном через примусову вакцинацію вчителів

Як освітян вакцинують проти COVID-19 та розпочинають навчальний рік у різних країнах

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні