Не піддавайтесь тиску: освітян просять не йти у "вимушені" відпустки

Михайло Загородній — 31 березня 2022, 15:08

В Україні почастішали випадки примусового відправлення педагогів у відпустку без збереження зарплатні.

Про ситуацію розповів освітній омбудсмен Сергій Горбачов на своїй сторінці у соцмережі.

Уповноважений додав, що в нинішній ситуації педагогам мали оголосити простій або організувати дистанційне навчання у закладі освіти.

Освітян закликали не підписувати документів про відпустки, оскільки після цього для повернення на роботу може бути проблематичним.

Фото: VitalikRadko/Depositphotos

"Шановні колеги, прошу мати на увазі: якщо ви власноруч написали заяву на відпустку, відкликати працівника з відпустки може лише керівник закладу освіти – і для цього є чіткі підстави, які визначені законом.

Довести, що така заява була написана під тиском або примусом також практично неможливо", – каже Сергій Горбачов.

Як зазначає омбудсмен, працівник може сам попросити керівника відкликати його з відпустки та надати можливість працювати дистанційно, але в такому випадку повернення до роботи все одного залежить від рішення керівництва.

"Одним із можливих варіантів може бути такий: працівник пише заяву, де просить відкликати його з відпустки та надати можливість працювати дистанційно.

Але наголошую, що це можливо виключно за рішенням керівника: ваша заява його ні до чого не зобов’язує", – розповідає Горбачов.

Повернутися на роботу не допоможуть навіть листи від Міністерства освіти і науки, які керівники можуть сприймати радше як рекомендації, ані ж вимоги.

При цьому, згідно чинних норм, якщо у закладів освіти є можливість організації дистанційного навчання, то оплата праці педагогів здійснюється в повному обсязі.

Іншим працівникам оголошується простій, який оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).

Нагадаємо, раніше Міносвіти гарантувало виплату зарплат вчителям, які вимушено перебувають у простої або не мають змоги викладати предмети.

Вас також може зацікавити:

Як дітям-переселенцям продовжити навчання у школі? Пояснює омбудсмен

Зарплата вчителям та учні-переселенці: як в Україні організовують навчання під час війни

Сергій Квіт склав повноваження голови НАЗЯВО. Кого призначать натомість?

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні