"Іноді їв трохи сала": рятувальник пробіг 800 км, щоб назбирати на обладнання для ДСНС

Яна Осадча — 25 серпня 2022, 09:00

Київський рятувальник Володимир Сковородка пробіг понад 800 кілометрів відстані від столиці України до Варшави, щоб висловити вдячність полякам та назбирати кошти для розмінування водойм.

Рятувальник брав участь у "Ультрамарафоні вдячності", який тривав 14 днів. Всі охочі могли підтримувати марафонців донатами. 24 серпня 2022 року Володимир подолав дистанцію і добіг до Варшави.

"Українська правда. Життя" поспілкувалася з Володимиром в передостанній день марафону. 23 серпня Володимир пробіг 77 кілометрів, і до Варшави йому залишилося усього 18 км.

Володимир Сковородка служить у Державній службі надзвичайних ситуацій 9 років. Був рятувальником на пожежному кораблі і водолазом. Потім став начальником водолазного відділення і служби аварійно-рятувального загону спеціального призначення. Чоловік слідкував за безпекою на водних змаганнях і долучався до пошуку зниклих під водою людей.

Володимир Сковородка

Три роки поспіль Володимир брав участь у марафонах. У 2019 році він біг 10 днів по 50 кілометрів з Коваля у Київ, у 2020 – з Дніпра у Київ, а у 2021 – з Харкова у столицю. Під час цих марафонів збирали кошти на ЗСУ.

Однак цьогорічний марафон став для нього найважчим і найдовшим.

Київський рятувальник Володимир Сковородка пробіг понад 800 кілометрів

"Ідея побігти народилася за місяць до початку марафону. Я сам полюбляю бігати, і хотілося якось висловити вдячність польському народу. То чому б не пробігтися від столиці до столиці? Вкласти в це свої емоції і біль", – говорить Володимир.

Під час довгого шляху рятувальника зустрічали друзі і колеги, деякі приєднувалися до нього і бігли на певні дистанції.

"Дуже багатьох людей зустрів. Потім багато хто з них мені дзвонив і казав: "Ми перезавантажилися і готові працювати далі. Ти нас підбадьорив", – згадує марафонець.

Зокрема, у Луцьку до Володимира приєдналися волонтери разом з вівчаркою Тіною, яка також бігла разом з господарем.

Цьогорічний марафон став для нього найважчим і найдовшим

Кордон з Польщею марафонець не перейшов, а пробіг. Там до нього приєднався польський рятувальник, який разом з ним подолав дистанцію у 10 км. А одного разу Володимир заночував у польського фермера, щоб відновити сили.

Біг Володимир і під час сильної спеки, і під час злив. Іноді майку доводилося просто викручувати.

Найважчим був 11 день марафону, коли Володимир подолав понад 78 км.

"Я ніколи в житті не бігав 11 днів поспіль. Пізній старт залишив менше часу на відновлення. Але план був 78 км. Тому +78 і бажання фінішувати у той день швидше, зробили своє діло", – описує ситуацію Володимир.

За його словами, найважчим було встати зранку і почати бігти. Перші 10 кілометрів, зазвичай, пробігав без зупинок, а потім робив паузу на 10 хвилин. Підживлював сили виключно спортивним харчуванням, адже часу на звичайну їжу не було. Однак іноді під час шляху їв трохи сала.

Володимир сподівається, що участь у марафоні допоможе назбирати кошти на підводні дрони і металошукачі, необхідні ДСНСникам для розмінування українських водойм.

"Я не знаю, чи назбираємо ми всю необхідну суму, однак якусь частину точно", – говорить він.

Рятувальник завершив марафон на День Незалежності України у Варшаві

Наразі під час марафону зібрали понад 500 тис. гривень з необхідних 2 млн. І хоча ультрамарафон наразі добіг кінця, внести донат і допомогти назбирати суму ще не пізно.

Читайте также: Українка пробігла 42 кілометровий марафон навколо дому заради медиків. ВІДЕО

Реклама:

Головне сьогодні