Не схожі на Чумацький Шлях: телескоп Вебба виявив дві яскраві галактики із раннього Всесвіту. ФОТО

Діана Кречетова — 18 листопада 2022, 16:09

Астрономи за допомогою космічного телескопа "Джеймс Вебб" виявили дві надзвичайно яскраві галактики із раннього Всесвіту.

Ці галактики з'явилися орієнтовно через 450 і 350 мільйонів років після Великого вибуху, повідомляють у NASA.

Спектроскопічні вимірювання телескопа Вебба допоможуть підтвердити це у майбутньому, переконані науковці. На думку дослідників, ці галактики можуть кардинально змінити уявлення і знання про найперші зірки.

"Все, що ми бачимо, є новим. "Вебб" показує нам, що існує дуже багатий Всесвіт за межами того, що ми собі уявляли. Вкотре Всесвіт здивував нас. Ці ранні галактики дуже незвичайні в багатьох відношеннях", – наголошує Томмазо Треу з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі, головний дослідник однієї з програм "Вебба".

Всесвіту – 13,8 мільярдів років, констатує астроном з Каліфорнійського університету в Санта-Крузі Гарт Іллінгворт, який також є одним із тих, хто допоміг зародити ідею створення телескопа Вебба у 1980-х роках.

"Ми озираємося на 98 відсотків усього часу, щоб побачити таку галактику", – наголошує Іллінгворт і додає, що не сумнівається у тому, що дослідники зможуть знайти й більш віддалені галактики.

Водночас Еріка Нельсон з Університету Колорадо зізналася, що команда була вражена можливістю виміряти форми цих перших галактик:

"Спокійні, впорядковані диски ставлять під сумнів наше розуміння того, як формувалися перші галактики в переповненому, хаотичному ранньому Всесвіті. Це чудове відкриття компактних дисків у такі ранні часи стало можливим лише завдяки набагато чіткішим зображенням "Вебба" в інфрачервоному світлі порівняно з "Хабблом".

Читайте також: Нова ера астрономії: телескоп Джеймса Вебба надіслав надчіткий науковий знімок

На думку Томмазо Треу, нововиявлені перші галактики суттєво відрізняються не лише від Чумацького Шляху, але і від інших великих галактик, які ми бачимо навколо себе сьогодні.

Іллінгворт підкреслив, що ці галактики – надзвичайно яскраві. Він припускає, що одна із причин цього може полягати у масивності:

"Вони могли бути дуже масивними, з великою кількістю зірок низької маси, як пізніші галактики. Або ж вони могли бути набагато менш масивними, складатися з набагато меншої кількості надзвичайно яскравих зірок, відомих як зірки Популяції III".

Як пише The Washington Post, цитуючи астрономів, ці давні галактики виглядають червоними, тому що далеко знаходяться і швидко рухаються – настільки, що довжини хвиль світла розтягуються Всесвітом.

За словами Іллінгворта, розмір цих віддалених галактик становить двадцяту частину розміру Чумацького Шляху. Вони складаються здебільшого з водню та гелію, але містять меншу кількість інших елементів. Як пояснює дослідник, відсутність елементів – ознака молодості. Водночас на розвиток елементів, що існують сьогодні, були потрібні сотні мільйонів років.

Зірки у цих ранніх галактиках також у мільйон разів яскравіші за Сонце, підкреслюють науковці.

Читайте також: Космічний телескоп Вебба вперше в історії зафіксував вуглекислий газ на екзопланеті

Реклама:

Головне сьогодні