В Італії випустили "червону книгу" харчових продуктів України

Анастасія Поя — 13 січня 2023, 14:28

Італійський університет гастрономічних наук випустив атлас "Ковчег смаку в Україні", в якому зібрали харчові продукти, які можуть зникнути.

Другу передмову до каталогу харчів написав український шеф-кухар Євген Клопотенко. Посиланням на атлас він поділився у своєму дописі на Facebook.

Дослідники зібрали понад 80 прикладів рослин, тварин, які ними харчуються, готових продуктів та страв, яким нині загрожує зникнення. В майбутньому планується видання другого тому книги.

Серед іншого, до атласу потрапили: ніжинський місцевий огірок, сушена бринза, поліський мацик, вурда та груша лимонка.

[PHOTOREP]

У своїй передмові Євген Клопотенко зізнався, що близько 20% продуктів, описаних в атласі, стали для нього відкриттям. А також додав, що "ми маємо припинити бачити привабливе лише за кордоном".

"Приміром, італійці виготовляють елітні сири з молока корів породи "Подоліка". Цікаво, що цей різновид домашньої худоби в Італію завезли з українського Поділля багато років тому (на жаль, в Україні корів цієї породи вже немає). В мене мурахи від цього знання. Бо скільки всього ще було в Україні, чого ми не знаємо", – зазначив Євген Клопотенко.

Раніше "Українська правда. Життя" підготувала перелік страв для святкового столу, які готуються швидко й майже без світла.

Читайте також: Команда Клопотенка вирушає навчати шкільних кухарів готувати за новим меню

Реклама:

Головне сьогодні