Близько 400 українських дітей вже віддали російським родинам – звіт

Анастасія Поя — 16 січня 2023, 16:01

Росія депортувала від 260 тисяч до майже 700 тисяч неповнолітніх українців. Більша частина була переміщена з їхніми законними представниками.

Про це розповіли під час презентації аналітичного звіту про депортацію громадян України в Росію та Білорусь.

За інформацією російських джерел, понад 4 млн українців нині перебувають на території Росії. Люди – переважно з Маріуполя та Херсона, депортовані під час повномасштабного вторгнення Росії. До 24 лютого 2022 року депортація відбувалася на тимчасово окупованих територіях.

"Депортація включає кілька етапів та воєнні злочини: катування, нелюдське поводження, фільтраційні табори, які передували депортації" – розповіла Альона Луньова, директорка з адвокації Центру прав людини ZMINA.

Ілюстративне фото / Depositphotos

Серед депортованих чимало неповнолітніх. За словами Катерини Рашевської, юристки Регіонального центру прав людини, Росія, за різними даними, депортувала від 260 тисяч до майже 700 тисяч неповнолітніх, а також від 1,5 до 2,5 тисяч дітей-сиріт. Щонайменше 400 дітей вже стали членами російських родин.

"Дітей депортували щонайменше до 57 регіонів Росії. Їхня географія абсолютно різна: Сахалін, Астрахань, Мурманськ, Дагестан", – розповіла Рашевська.

Вона додала, що метою таких дій Російської Федерації є геноцид українського народу та нації.

Нагадаємо, дитячий омбудсмен РФ заявила, що депортовані діти з Маріуполя нібито полюбили Росію.

Читайте також: РФ "передала" 108 українських дітей-сиріт з Донбасу російським сім'ям

Читайте також: "Допоможіть мені". Історія депортації підлітка, якого вдалося повернути в Україну

Реклама:

Головне сьогодні