Мовний омбудсмен просить повідомляти про випадки лінгвоциду

Анастасія Поя — 25 січня 2023, 11:13

У терористичному угрупованні "ЛНР" створили список так званої екстремістської літератури, до якого увійшло 365 книг, переважно з історії України.

Це один з проявів політики лінгвоциду російських військових, про які Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь просить повідомляти.

За словами Уповноваженого, такі списки були в часи російської імперії й за СРСР. Окупанти прагнуть знищити освіту, стерти історичну пам’ять та сформувати покоління яничарів, малоросів і манкуртів.

"З перших днів окупації вони перевели школи на російську мову навчання, звільнили вчителів української мови, літератури й історії, провели ревізію бібліотек. Створення такого "чорного списку" – черговий злочин окупантів, їхнє намагання знищення всього українського", – наголосив Тарас Кремінь.

Ілюстративне фото / Depositphotos

Він нагадав, що Секретаріат Уповноваженого постійно фіксує факти лінгвоциду на тимчасово окупованих територіях та передає їх до правозахисних та правоохоронних органів.

ВІДЕО ДНЯ

Про випадки лінгвоциду можна повідомити на електронну пошту: [email protected].

Нагадаємо, росіяни заявили про відновлення навчання у школах на окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Освітній процес відбуватиметься без викладання української мови, української літератури та історії України.

Читайте також: Киянці відмовили у співбесіді через небажання спілкуватися російською. Мовний омбудсмен відреагував

Реклама:

Головне сьогодні