У Луцькому зоопарку вперше показали врятоване лосеня на ім'я Лапка. ФОТО

Олена Барсукова — 14 лютого 2023, 14:55

Луцький зоопарк вперше показав врятоване лосеня на ім’я Лапка, яке осиротіло незадовго після народження. До звіринця тварина потрапила виснаженою.

Працівники зоопарку поділилися історією порятунку дитинчати у Facebook 14 лютого.

"Мамська" частина колективу нашого підприємства з радістю і гордістю звітує, що знову виходила та поставила на ноги маля, яке волею фатуму залишилося без своєї мами і могло просто загинути у дикій природі.

Але доля була прихильною до нього, тож уже десятий місяць у нашому зоопарку мешкає лосеня на ім’я Лапка", – йдеться у дописі.

ВІДЕО ДНЯ
Усі фото: Луцький зоопарк/Facebook

Лосеня знайшли 3 травня на Ковельській трасі – водій-далекобійник побачив його обіч дороги.

Дитинча було безсиле, лежало розпластаним на траві і робило невдалі спроби зіп’ястися на ноги. Мами малюка ніде поруч не спостерігалося.

Лапку не одразу забрали до зоопарку, сподіваючись, що мама лосеняти з’явиться. Зооволонтери прочекали пів дня, здалека спостерігаючи за твариною.

"Однак дива не трапилося. А самотужки дитинча на ноги тоді так і не звелося – не мало сили. Тому до директорки нашого зоопарку Людмили Денисенко з проханням прийняти лосеня звернулися ковельські зооволонтери. Вони ж організували доставку тварини до нас", – згадують у зоопарку.

Лосеня знайшли 3 травня на узбіччі біля Ковельської траси

Маля прибуло дуже знесиленим. У нього навіть не відпала пуповина – це свідчило, що лосеняті 3-5 днів від народження.

Колектив підприємства почав виходжувати тваринку.

Лапка була знесилена і втратила маму

Спочатку лосеня дуже погано харчувалося: перші рази йому вдавалося насмоктати лише по 50 мл молока. Але у працівників зоопарку був досвід догляду за новонародженими тваринами: від тигрів до білочок.

Для Лапки організували цілодобове годування з інтервалами у 2-3 години, як для немовлят. Тіло обробили препаратами від кліщів, бо на тварині майже не було живого місця.

Працівники зоопарку рахували кожен день та кожен невеликий успіх, який би свідчив про одужання, і зрештою вилікували лосеня.

Зоозахисники привезли лосеня у зоопарк, де працівники боролися за життя тварини

Зараз Лапці вже 10-й місяць. Вона гуляє, їсть, п’є та навіть "показує характер". Лосеня вже на вигулі у відкритому вольєрі.

"Ми знаємо точно: шанс на життя лосеняті дала любов усіх тих, хто долучився до її порятунку. Вона підтримувала нас упродовж цих важких місяців догляду та чергувань біля маляти. Вона давала Лапці сил не здаватися й одужувати", – розповідають у зоопарку.

Читайте також: Київський зоопарк показав, як виріс лемур Байрактар та інші "дитинчата війни". ФОТО

Спочатку Лапка дуже погано їла, але лосеня змогли "виходити"

Боротьба за життя Лапки була довгою і непростою – працівники зоопарку навіть боялися раніше повідомляти про неї, щоб "не зурочити".

Працівники зоопарку згадують, що під час лікування Лапка не раз була у критичному стані, тож відвідувачів просять не шкодити Лапці та іншим тваринам під час відвідування зоопарку.

"У лосеняти – свій раціон. До нього не входять ні солодощі, ні хлібобулочні вироби, ні взагалі будь-що, що ви приносите на нашу територію", – кажуть у зоопарку.

На цьому фото видно, як виросла Лапка у Луцькому зоопарку

Луцький зоопарк поділився переважно літніми фото Лапки. Та на останній світлині видно, як маля лося виросло за 10 місяців.

"Приходьте на гостину, знімкуйте тваринку та діліться на нашій сторінці її світлинами, що покажуть, як малеча змінилася за цей час", закликають працівники.

Читайте також: На Київщині рятувальники дістали оленя, який провалився під кригу. ВІДЕО

Реклама:

Головне сьогодні