Журналістка Мирослава Гонгадзе отримає премію за етику Inamori Ethics Prize 2023

Олена Барсукова — 16 лютого 2023, 20:44

Українська журналістка та правозахисниця Мирослава Гонгадзе отримає премію за етику Inamori Ethics Prize 2023.

Мирославу нагородить Міжнародний центр етики та досконалості Inamori при Університеті Case Western Reserve, повідомляють в установі.

Премію Inamori Ethics Prize з 2008 року присуджують видатним міжнародним етичним лідерам, чиї дії та вплив допомогли людству.

Мирослава Гонгадзе – українська журналістка, вдова засновника "Української правди" Георгія Гонгадзе та керівниця мовлення "Голосу Америки" у Східній Європі. З 2015 року по 2022-й Мирослава Гонгадзе очолювала українську службу "Голосу Америки".

Також Мирослава Гонгадзе є постійним членом капітули журналістської Премії імені Георгія Гонгадзе, заснованої у 2019 році.

Фото: Myroslava Gongadze/Facebook

Мирослава Гонгадзе активно цікавилась правовою тематикою, навчалась у Львівському національному університеті імені Івана Франка та отримала ступінь магістра з цивільного права.

Наприкінці 1990-х років вона працювала над матеріалами проти адміністрації Леоніда Кучми разом зі своїм чоловіком, журналістом Георгієм Гонгадзе.

У 2000 році, невдовзі після заснування "Української правди", Георгій Гонгадзе був викрадений і вбитий.

Мирослава продовжувала вимагати справедливості для покійного чоловіка, до вбивства якого була причетна адміністрація Кучми. У 2002 році вона подала позов проти уряду Кучми до Європейського суду з прав людини і виграла справу.

"Виступ Мирослави Гонгадзе проти авторитарної влади та суперечки, що виникли внаслідок цього трагічного злочину, стали основними каталізаторами Помаранчевої революції 2004 року", – кажуть в Inamori.

Після вбивства чоловіка Мирослава Гонгадзе з доньками отримала політичний притулок у США у 2001 році. Наразі журналістка працює в Україні.

"Мирослава продовжує демонструвати світове етичне лідерство в журналістиці як теле- і радіокореспондентка "Голосу Америки" (VOA) з 2004 року, кореспондентка "Радіо Свобода", а також як запрошена наукова співробітниця Університету Джорджа Вашингтона і Гарвардського університету", – пишуть про неї.

Читайте також: Премія імені Георгія Ґонґадзе-2022 оголосила переможців

Реклама:

Головне сьогодні