Вища рада правосуддя перевірить скарги на суддю, яка винесла вирок щодо зґвалтування дівчинки на Закарпатті

Тетяна Денисенко — 28 березня 2023, 13:33

Скарги на суддю Оксану Софілканич, яка розглядала справу про зґвалтування дівчинки на Закарпатті та призначила трьом неповнолітнім кривдникам умовний термін, перевірить Вища рада правосуддя.

Правозахисники наголошують, що таке рішення прийняли у зв’язку з активним обговоренням у ЗМІ вироку Воловецького районного суду Закарпатської області.

"На етапі досудового розслідування на основі зібраних доказів у слідства не було вагань у тій кваліфікації, яку обрали. Це була ч. 3 ст. 152 ККУ, саме зґвалтування групою осіб", – каже речниця Нацполіції Закарпатської області Анна Дан.

У вироку вже було написано, що хлопці вчинили дії сексуального характеру, не пов'язані з проникненням у тіло неповнолітньої потерпілої.

Фото: Tinnakorn/Deositphotos

Відповідно, вирок винесли за іншою статтею – ч. 3 ст. 153 ККУ, яка передбачає м’якше покарання.

"Вища рада правосуддя розділяє занепокоєння громадськості, журналістської спільноти, уповноважених осіб органів влади щодо об’єктивності проведеного досудового та судового розслідування у вказаній справі", – зазначають на сайті ВРП.

У ВРП зауважують, що не можуть порушувати питання про відкриття дисциплінарної справи за власною ініціативою через повідомлення у ЗМІ. Однак додають, що право на звернення із дисциплінарною скаргою на суддю має будь-хто.

Дисциплінарна відповідальність передбачена, якщо доведуть, що судді дії були некоректними (ст. 106 Конституції України).

Йдеться про "умисну або незаконну відмову в доступі до правосуддя внаслідок недбалості. Також інше істотне порушення норм права під час його здійснення, якщо воно унеможливило судовий процес і призвело до істотних негативних наслідків".

Правоохоронці нагадують, що не наділені повноваженням втручатися в розгляд судами справ, надавати оцінку доказам, перевіряти у законності та обґрунтованості судових рішень чи коментувати їх.

"Перевірка законності та обґрунтованості судового рішення належить виключно до компетенції суду вищої інстанції, у даному випадку – апеляційного суду", – додають у ВРП.

З їхніх слів, вирок суду першої інстанції наразі не набрав законної сили і може бути оскарженим. Прокуратура оскаржуватиме вирок у встановленому законом порядку.

Нагадаємо, на Закарпатті у селі Верхні Ворота брати-близнюки та ще один 15-річний хлопець у 2021 році зґвалтували 14-річну дівчинку.

24 серпня вони заманили дівчинку на подвір’я одного з них, а потім до підвалу. Один із дітей вдарив дівчину в живіт, а потім вони по черзі ґвалтували її та знімали знущання на відео.

Читайте також: Омбудсмен взявся за справу про зґвалтування дівчинки на Закарпатті: права грубо порушені

Реклама:

Головне сьогодні