Військові зможуть проходити ВЛК у цивільних лікарнях: постанова уряду

Олена Барсукова — 19 квітня 2023, 11:17

Кабмін підтримав створення позаштатних військово-лікарських комісій (далі – ВЛК) на базі цивільних медичних закладів.

Уряд ухвалив постанову щодо впровадження нового пакета в рамках Програми медичних гарантій, повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

Всі послуги, які входять до пакета Програми медгарантій, будуть безоплатними для тих, хто проходить ВЛК.

Пакет передбачає проведення медичних оглядів мультидисциплінарними командами лікарів ВЛК, що утворюються при територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки.

Фото: [email protected]

Позаштатні ВЛК, які функціонують при територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, функціонуватимуть на базі цивільних медичних закладів.

Їхню кількість та перелік з урахуванням поточного навантаження визначатиме керівництво обласних військових та київської адміністрацій.

Нацслужба здоровʼя укладатиме договори з цими медзакладами та забезпечуватиме оплату наданих послуг за новим пакетом "Медичний огляд осіб, який проводиться при територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки".

Такий крок дозволить посилити ресурсне забезпечення роботи лікарів, які залучені до проведення медичних оглядів для оцінки придатності бійця до військової служби.

Раніше військові могли пройти ВЛК лише у військових лікувальних закладах за територіальним принципом (також за місцем лікування, навчання, перебування у відрядженні, проведення відпустки).

"Умови повномасштабної війни ставлять перед нами нові виклики. Навантаження на військово-лікарські комісії зросло в рази. Наш обовʼязок – забезпечити українцям належний рівень обслуговування без бюрократії і черг, в тому числі у ВЛК.

Це одне з важливих і актуальних на сьогодні завдань. МОЗ зі свого боку вже долучилося до створення ВЛК на базі цивільних закладів охорони здоровʼя", – каже міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Також у МОЗ кажуть, що їхня команда працює у складі міжвідомчої роботи для удосконалення процесів роботи ВЛК.

Які послуги будуть безкоштовними на ВЛК і як їх отримати?

Всі послуги, які входять до пакета Програми медгарантій будуть безоплатними для тих, хто проходить ВЛК. Зокрема, держава покриватиме такі послуги:

  • проведення лабораторних та інструментальних досліджень;
  • направлення людини за наявності показань в інші медичні заклади для проведення необхідних консультацій та обстежень, а також для надання спеціалізованої медичної допомоги у разі потреби;
  • оформлення проєктів довідок та формування медичних висновків щодо стану здоров’я.

Щоб отримати безоплатні послуги на базі цивільного медичного закладу, громадянин, який проходить ВЛК, повинен мати один із цих документів:

  • картку обстеження та медичного огляду;
  • картку медогляду кандидата на навчання у вищих військово-навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти Міноборони;
  • картку медогляду призовника;
  • направлення керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Нагадаємо, у лютому 2023 року уряд повідомив, що працює над діджиталізацією ВЛК спільно з Мінцифри, Міноборони, МОЗ, Мінветеранів і Мінсоцполітики.

Реформою обіцяють автоматизувати процеси, унормувати електронні документи та обмін ними, можливість реабілітації поряд з місцем проживання, належний сервіс для поранених бійців тощо.

11 квітня Верховна Рада підтримала в першому читанні два законопроєкти, які мають спростити та прискорити проходження ВЛК.

Зокрема, законопроєкт №9154 пропонував надати право створювати ВЛК при "цивільних" медзакладах державної та комунальної форм власності

Раніше ми пояснювали, як за законом має проходити медкомісія для мобілізованих і як її результати вплинуть на вид служби.

Також ми розповідали, з якими проблемами стикаються бійці через недоліки ВЛК і чому система потребує змін.

Читайте також: Як оскаржити рішення військово-лікарської комісії про придатність до служби

Реклама:

Головне сьогодні