Новий супутник зняв свою першу світлину Землі з космосу. ФОТО

Тетяна Денисенко — 10 травня 2023, 15:21

Науковці показали перше фото Землі з нового європейського супутника Flexible Combined. На світлині видно Європу, Африку та Атлантику з великим рівнем деталізації.

Це доказ того, що супутник може показувати набагато точніший прогноз погіршення погоди, повідомляє Space.

"Це зображення є чудовим прикладом того, чого може досягнути європейське співробітництво в космосі", заявила директорка програм спостереження за Землею Європейського космічного агентства ESA Симонетта Челі.

Науковці стверджують, що світлина допоможе краще зрозуміти процеси, які відбуваються на планеті.

Перша світлина Землі з супутника Flexible Combined. Фото: ESA/Eumetsat)

На фото можна побачити Північну та Західну Європу, Скандинавію, де погода є хмарною. Також Італію та Західні Балкани, де відносно сонячно.

Помітні на світлині і хмарні вихори, що кружляють над Канарськими островами, та сніг, що покриває Альпи. Видно навіть відкладення у воді вздовж узбережжя Італії.

Як зазначають в ESA, нове зображення набагато чіткіше, ніж з попередніх супутників.

Телескоп MTG-I1 також провів спостереження за хмарними структурами у високих широтах. Це допоможе синоптикам відстежувати погіршення погоди в цих регіонах земної кулі. Адже рівень деталізації хмар на зображенні дуже важливий для роботи синоптиків.

Ілюстрація супутників Meteosat третього покоління на орбіті. Фото: ESA/Mlabspace

Система нового супутника, стверджують науковці, створюватиме зображення повного диска Землі кожні 10 хвилин після того, як буде повністю запущена, тобто вчені зможуть отримувати фото частіше, ніж з попередніх пристроїв.

Нагадаємо, французькі науковці вперше виявили, що єдиний природний супутник Землі, Місяць, насправді має тверде ядро, яке складається з заліза. Раніше вважали, що воно рідинне.

Читайте також: Телескоп "Хаббл" сфотографував рідкісну галактику, що світиться. ФОТО

Реклама:

Головне сьогодні