Пожежа знищила 16 км окупованого острова Джарилгач, доля тварин невідома

Олена Барсукова — 16 серпня 2023, 17:06

На тимчасово окупованому острові Джарилгач на Херсонщині було знищено майже 16 км територій внаслідок тривалої пожежі.

Майже вся заповідна зона острова вигоріла, а доля тварин – невідома. Про це повідомила директорка Джарилгацького національного природного парку Ірина Сабашенко у коментарі "Новинам Приазов’я" від "Радіо Свободи".

За її словами, пожежа виникла саме через те, що окупаційна російська влада облаштувала полігон на острові. Вона почалась приблизно 4-5 серпня, а закінчилась 11 серпня.

"Скоріш за все, було загоряння рослинного покриву, тому так сталося. У нас вигоріла майже вся заповідна зона, там сконцентрована основна частина всіх цінних видів, всіх частин степових екосистем, рідкісних видів, які занесені до "Зеленої книги України", а доля тварин нам взагалі невідома", – заявила керівниця нацпарку.

Фото: Bogomaz Mykhailo/Вікіпедія

Вогонь міг знищити більшу частину унікальної екосистеми. Постраждали популяції всіх рідкісних рослин і тварин, зокрема копитних.

Ірина Сабашенко каже, що на відновлення рослинного покриву деяких видів знадобиться від 15 до 30 років.

Нагадаємо, Джарилгач – найбільший в Україні острів, розташований у Скадовському районі Херсонської області. На території розташований Джарилгацький національний природний парк, де живуть унікальні тварини і рослини.

Серед жителів заповідника – олень благородний, лань, муфлон, єнотовидний собака тощо. Раніше російські терористи вбивали червонокнижних білих лебедів для розваги, а також – хотіли відстрілювати рідкісних тварин.

Читайте також: Поневолений Джарилгач. Як росіяни знищують унікальну природу заповідного острова

Реклама:

Головне сьогодні