Які страви можна приготувати з кавуна та дині: 6 легких рецептів

Анастасія Коропецька — 20 серпня 2023, 12:00

У більшості людей літо асоціюється зі смаком кавуна та дині. Соковиті та солодкі вони можуть освіжити у літню спеку.

Ми звикли їсти ці фрукти в самостійному вигляді, проте вони чудово доповнюють страви своїм соковитим смаком. "УП.Життя" зібрали кілька цікавих та легких рецептів.

Кавун та диня (як і більшість фруктів) чудово смакують з сирами. Поєднання ніжно-солоного сиру та соковито-солодкого фрукту не залишить байдужим майже нікого. Якщо ви не любите кавун, стигла диня також добре підійде, хоча солодкість буде більш вираженою. Ось кілька рецептів для такого поєднання.

Закуска з кавуна та сиру, з лимонно-медовою заправкою

Tom McCorkle for The Washington Post

Інгредієнти:

  • 150 г м'якого сиру
  • 2 ст. ложки нежирного молока
  • 2 ст. ложки дрібно нарізаного листя свіжого базиліка, плюс ще для прикраси
  • 1 ст. ложка дрібно нарізаного листя свіжої м'яти
  • 1/2 чайної ложки дрібно тертої цедри і 1 1/2 чайної ложки соку лимона
  • 1/4 чайної ложки свіжомеленого чорного перцю
  • 1 ст. ложка оливкової олії
  • 1/2 чайної ложки меду або більше, якщо потрібно
  • 1/4 чайної ложки солі
  • половина кавуна чи дині

Приготування:

  • У середній мисці збийте сир з молоком до отримання кремоподібної суміші. Додайте базилік, м'яту, лимонну цедру і чорний перець; накрийте кришкою і поставте в холодильник до готовності до подачі.
  • Змішайте олію, лимонний сік, мед і 1/8 чайної ложки солі. Спробуйте на смак і додайте більше меду, якщо потрібно.

  • Зніміть шкірку з кавуна, а потім наріжте його на середні квадрати товщиною приблизно 5 сантиметрів.
  • Викладіть квадратики на тарілку. На кожен шматочок поставте приблизно одну чайну ложку збитого сиру. Полийте зверху та навколо тарілки заправкою, посипте рештою 1/8 чайної ложки солі, прикрасьте додатково подрібненим базиліком і подавайте до столу.

Тости з інжиру та кавуна з рікоттою, кунжутом і лаймом

Silvia Razgova for The Times

Насичений, соковитий інжир збалансовано поєднується з хрустким, пісним кавуном у цьому дивному, але смачному поєднанні, пишуть у Los Angeles Time. Якщо у вас немає італійського сиру рікота, то підійде грецький йогурт або навіть вершковий сир.

Інгредієнти:

  • 85 грамів стиглого інжиру
  • 85 грамів кавуна без кісточки
  • 2 великі скибочки хліба на заквасці
  • 1 склянка цільномолочної рікотти
  • сіль і свіжомелений чорний перець
  • 3 столові ложки тахіні чи арахісової пасти
  • 1 чайна ложка підсмаженого кунжуту
  • 1 невеликий лайм
  • морська сіль

Приготування:

  • На дошці розріжте інжир уздовж на 4 тонкі скибочки кожну. Наріжте м'якоть кавуна скибочками такого ж розміру, як і інжир.
  • На кожен шматочок тосту викладіть половину рікотти, рясно приправте сіллю і перцем, а потім полийте половиною тахіні. Розподіліть інжир і кавунові скибочки між тостами, виклавши їх у вигляді черепиці. Посипте кожен тост половиною кунжуту.
  • Складіть тости так, щоб вони торкалися один одного, а потім дрібно натріть цедру лайма на обидва тости. Розрізати лайм навпіл і вичавити трохи соку на кожен тост.
  • Посипте тости розсипчастою морською сіллю і подавайте до столу.

Грецький йогурт або навіть вершковий сир підійдуть у крайньому випадку, якщо у вас немає рикотти. Розріжте кожен тост навпіл, на третину або чверть, щоб зробити канапе, які ідеально підійдуть для вечірки на природі.

Диня з сиром рокфор від Євгена Клопотенка

Блог Євгена Клопотенка

Інгредієнти:

  • 4 скибочки дині
  • 50 г рокфору
  • 2 столові ложки оливкової олії
  • чебрець (до смаку)

Приготування:

  • Помийте диню і відріжте чотири скибочки, приблизно однакових за товщиною. Ви можете приготувати і більше, тоді кількість інших інгредієнтів теж збільште.
  • Сир рокфор (50 г) наріжте довільними шматочками, але не дуже товстими, щоб сир міг підтанути.
  • Розігрійте пательню гриль з 1 ст. л. оливкової олії і обсмажте скибочки дині з усіх боків до утворення золотистої скоринки, (приблизно 5 хвилин). Можна використовувати і звичайну пательню або готувати на відкритому грилі.
  • Зніміть диню з вогню і зробіть надрізи зверху, не пошкоджуючи шкірку, інакше шматочок розпадеться. Відразу ж вставте в надрізи скибочки рокфору і дайте сиру трохи підтанути. Полийте 1 ст. л. оливкової олії і посипте листочками свіжого чебрецю для додаткового аромату.

Смажений кавун з морозивом

Блог Євгена Клопотенка

Інгредієнти:

  • 4 скибочки кавуна (четвертинки)
  • ванільне морозиво до смаку

Приготування:

  • Помийте кавун, розріжте спочатку навпіл, а потім відріжте чверть. Далі наріжте її скибочками однакової товщини. Знадобляться 4 штучки.
  • Зріжте з 4-х скибочок кавуна шкірку. Якщо є бажання – спробуйте відокремити кісточки. Розігрійте пательню гриль без олії та викладіть шматочки кавуна. Смажте приблизно по 3-4 хвилини з кожного боку, доки скибочки не закарамелізуються.
  • Викладіть обсмажений на грилі кавун на тарілку та оберніть харчовою плівкою. Залиште на 20 хвилин, аби скибочки стали м’якими. Розкладіть по порційних тарілках та викладіть зверху по кульці ванільного морозива.

Джем з кавуна

Tom Hunt/The Guardian

Якщо ви мрієте смакувати кавун та диню не лише влітку, то маємо для вас рецепт джему, який можна законсервувати та їсти в будь-який період року.

Інгредієнти:

  • 1,2 кг м'якоті кавуна
  • 200 г цукру
  • 60 г желатину
  • 1 чайна ложка лимонної кислоти

Приготування:

  • М'якоть кавуна очистіть від шкірки та кісточок. Наріжте на шматочки та розімніть виделкою. Подрібніть блендером або натріть на тертці. Потім відлийте 300 ммл кавунового соку і процідіть через ситечко або марлю.
  • У кавуновий сік додайте желатин, перемішайте і залиште на 10-15 хвилин для набухання. М'якоть відправте в каструлю з товстим дном, додайте цукор і лимонну кислоту. Перемішайте і доведіть до кипіння.
  • Потім зменшіть вогонь до мінімального і варіть 10 хвилин, помішуючи дерев'яною лопаткою.
  • Зніміть масу з вогню і додайте сік з желатином. Ретельно перемішайте - до повного розчинення желатину.
  • Розлийте джем треба по стерильних банках і щільно закрийте кришками. Поставте варто кришками вгору та обгорніть рушником до повного охолодження. Зберігайте в темному і прохолодному місці.

Джем з дині

Depositphotos

Інгредієнти:

  • 1,7 кг дині, очищеної від насіння, шкірки та нарізаної кубиками
  • 1,2 кг цукру з пектином
  • 30 г очищеного свіжого імбиру
  • 3 лайми
  • 30 г імбиру
  • 125 мл рідкого пектину або желатину

Приготування:

  • Покладіть диню в миску, пересипте її половиною цукру та залиште стояти на кілька годин.
  • Процідіть в каструлю для консервування рідину з дині, яка залишилася та додайте цукор, що залишився.
  • Повільно доведіть сироп до кипіння, помішуючи, щоб цукор розчинився. Варити потрібно доти, доки сироп не зменшиться вдвічі.
  • Свіжий імбир зав'яжіть у невеликий мусліновий мішечок і покладіть у каструлю з динею, цедрою та соком лайма.
  • Доведіть до кипіння і варіть близько трьох хвилин. Додайте пектин, збільште вогонь і варіть до повного застигання, вимірюючи температуру термометром (температура застигання джему близько 104°C).
  • Розлийте джем треба по стерильних банках і щільно закрийте кришками. Поставте варто кришками вгору та обгорніть рушником до повного охолодження. Зберігайте в темному і прохолодному місці.

Також можна перевірити готовність джему "за зморшкуватістю". Для цього поставте тарілку в морозильну камеру. Коли настане час перевіряти на застигання (коли бульбашки заспокояться, а джем виглядатиме важким і глянцевим), викладіть ложкою трохи джему на холодну тарілку, поставте її в холодильник на пару хвилин, а потім обережно натисніть на джем пальцем, щоб побачити, чи зморщиться пляма від нього. Якщо зморщилося – джем готовий.

Вас також може зацікавити:

Як правильно мити фрукти та овочі: лайфхаки для очищення продуктів

Смачно, солодко та швидко. 5 легких рецептів шоколадних десертів

Що приготувати з абрикосів: рецепти основних страв та десертів

Реклама:

Головне сьогодні