Екологи зібрали свідчення про понад 900 загиблих дельфінів у Чорному морі – Міндовкілля

Анастасія Поя — 21 серпня 2023, 18:07

Від початку повномасштабного вторгнення РФ українські екологи зібрали дані про понад 900 загиблих дельфінів у Чорному морі.

Тіла ссавців знаходили на узбережжях України, Болгарії та Туреччини, повідомляє міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець в інтерв’ю The New York Times.

За його словами, у липні протягом одного тижня виявляли близько 10 загиблих дельфінів.

Загалом виявили понад 900 особин, утім точну кількість назвати важко, адже тіла дельфінів можуть дрейфувати в морі, зазначив Стрілець.

Фото: Redders/Depositphotos

Він додав, що нині фахівці намагаються встановити причини смертей. Вчені припускають, що це можуть бути, зокрема, через російські військові кораблі у Чорному морі, які використовують акустичні сигнали гідролокатора.

Вони можуть заважати орієнтуванню дельфінів, оскільки вони використовують свій власний природний гідролокатор.

Як пояснив доктор зоології, який спеціалізується на популяціях морських ссавців в Українському науковому центрі екології моря Павло Голдін, звук від низьких польотів літаків над морем травмує дельфінів.

Він припустив, що на смерть морських ссавців може впливати одразу кілька причин.

Небезпечними для дельфінів також є морські міни, що засмічують прибережні води й створюють смертоносні перешкоди.

"Дельфіни – це не тільки милі створіння. Вони є ключовими істотами для морської екосистеми. Якщо страждатимуть дельфіни, страждатиме вся екосистема", – додав Голдін.

Раніше біолог природного парку "Тузлівські лимани" Іван Русев припустив, що через кораблі окупантів у Чорному морі могли загинути близько 50 тисяч дельфінів.

Нагадаємо, вчені продовжують знаходити загиблих дельфінів у водах Чорного моря.

У липні 2023 року тіла тварин помічали на берегах Північно-Західної частини моря, в окупованому Криму, Краснодарському краю біля Сочі та Новоросійську.

Читайте також: Через війну чорноморські дельфіни мігрували на мілководдя, де мало їжі

Реклама:

Головне сьогодні