Осушення Каховського водосховища може призвести до опустелювання півдня України – Міноборони

Анастасія Поя — 6 вересня 2023, 10:50

Обміління Каховського водосховища внаслідок підриву РФ греблі гідроелектростанції може посилити тенденцію опустелювання півдня України.

Осушення територій в майбутньому вплине на продовольчу систему, повідомив офіцер Головного управління протимінної діяльності цивільного захисту та екологічної безпеки Міноборони Владислав Дудар під час брифінгу "Три місяці від знищення окупантами греблі Каховської ГЕС" 5 вересня.

За його словами, середня кількість річних опадів на Херсонщині – 400 мм. Вони перевищують показники властиві пустелям, зокрема, в Іспанії, де в середньому випадає 200 мм опадів на рік.

Однак, відсутність сталого водопостачання, яке забезпечувалось водосховищем, негативно вплине на екологію півдня, каже Дудар.

Фото: BMG_Borusse/Depositphotos

"Є негативні прогнози, які свідчать про збільшення процесу аридизації (опустелювання) Херсонської області. Більшість спеціалістів не схиляється, що це стане пустелею, адже опадів в регіоні достатньо", – додав офіцер ГУ протимінної діяльності цивільного захисту та екологічної безпеки Міноборони.

Раніше в Міністерстві охорони здоров’я повідомляли, що спалахів холери після російського теракту на Каховській ГЕС вдалося уникнути.

Читайте також: Хімікати та мор риби: вода через аварію на Каховській ГЕС може стати непридатною – МОЗ

Реклама:

Головне сьогодні