У жовтні відбудеться кільцеподібне сонячне затемнення: звідки можна буде спостерігати

Анастасія Поя — 10 жовтня 2023, 09:00

14 жовтня Місяць перекриє собою 91% сонячного диска, в результаті чого можна буде побачити кільцеподібне сонячне затемнення.

Однак повне "вогняне кільце" цьогоріч зможуть побачити лише жителі країн Південної та Центральної Америки, а також Мексики, повідомляє NASA і Space.com.

14 жовтня сонячне затемнення, яке розпочнеться о 9:13 ранку за тихоокеанським літнім часом над американським штатом Ореґон, буде видно з восьми штатів на південному заході США.

Протяжність так званої "кільцевої лінії" становитиме від 190 до 220 кілометрів. Вона простягнеться над Мексикою та Центральною Америкою.

Шлях кільцеподібного сонячного затемнення над Північною Америкою. Фото: NASA

За словами науковців, точка найбільшого затемнення, звідки явище буде видно найкраще, знаходитиметься біля узбережжя Нікарагуа та Коста-Ріки, звідки "вогняне кільце" виднітиметься протягом 5 хвилин 17 секунд.

Кільцеподібне затемнення закінчиться на заході сонця в Атлантичному океані – востаннє на суші його можна буде побачити в Техасі о 12:03 за північноєвропейським часом.

Спостерігати за явищем онлайн з будь-якого куточка Землі можна за посиланням.

Шлях кільцеподібного сонячного затемнення над Південною Америкою. Фото: NASA

Наступне кільцеподібне сонячне затемнення відбудеться 2 жовтня 2024 року, коли вогняне кільце буде видно з Тихого океану, південних частин Чилі та Аргентини.

Кільцеподібне сонячне затемнення – це затемнення Сонця, коли його частково закриває Місяць, який розташовується між Землею та Сонцем. Унаслідок цього утворюється сонячне "вогняне кільце".

Раніше ми повідомляли, що у небі над Києвом зазнімкували супермісяць.

Читайте також: Останнє затемнення до 2025 року: яким бачили "кривавий" місяць у телескопи NASA. ФОТО

Реклама:

Головне сьогодні