Варила плов у підвалі й чула від сусідів, які "хороші в нас цигани". Історія ромки з Донеччини

Варила плов у підвалі й чула від сусідів, які хороші в нас цигани. Історія ромки з Донеччини

Внаслідок російсько-української війни мільйони людей в Україні змінили місце роботи, діти – перейшли в новий дитсадок, школу чи університет.

На численні труднощі натрапляють представники національних меншин.

Зокрема, ромської національності, які до 24 лютого 2022-го часто не могли отримати документи, здобувати освіту та працевлаштуватися.

В Україні проживає до 400 тисяч ромів. Нині частина з них служить в лавах ЗСУ.

Про те, з чим стикаються ромські родини, рятуючись від війни, "Українській правді. Життя" розповіла очільниця організації "Ромен" та медіаторка в ромському поселенні у Мукачеві Рада Каландія.

Жінка поділилася історіями про те, як з родиною евакуювалася з Донеччини, чим нині займається на Закарпатті та розповіла про мрії повернутися до колишньої роботи.

Життя до повномасштабної війни

Рада Каландія. Фото з Facebook

46-річна Рада Каландія – ромка з етнічної групи серви. Представники цієї групи здебільшого живуть розсіяно невеликими групами у містах Житомирської та Чернігівської областей.

Однак Рада зростала й все життя прожила на Донеччині у Вугледарі.

У шахтарському місті, яке тільки розвивалося, в 1972 році тодішня влада надала житло багатодітній бабусі Ради. Там жінка проживала й ростила дев’ятьох дітей.

Один з них – батько Ради – здобув дві вищі освіти й навіть балотувався в мери Вугледара. Зрештою, чоловік присвятив життя роботі з шахтарями.

Рада також з багатодітної родини, має двох сестер і трьох братів. З освіти в неї лише 9 класів навчання в школі.

У 18 років дівчина одружилася й через рік стала мамою хлопчика. Наразі син живе окремо, а Рада виховує 12-річну доньку-семикласницю.

З 2013 року жінка опікується Циганським національним товариством "Ромен" у Донецькій області, яке протягом 10 років до того допомагало ромам в отриманні документів, поселенні чи працевлаштуванні.

Рада під час пандемії коронавірусу з колегою по проєкту. Усі фото надані героїнею

Організацію заснував батько Ради, але після його смерті жінка ще кілька років не наважувалася перейняти батьківську справу, бо мала свою.

До вторгнення Росії в Україну у 2014 році Рада вела власний бізнес з продажу спідньої жіночої білизни.

"Я дуже люблю працювати з людьми, об’їздила всю Україну зі своєю білизною. Робочий день зазвичай починався о 4 годині ранку. Коли російські війська окупували частину Донеччини, на дорогах часто стояли БТРи. Це були наші, українські, втім зустрічати їх мені все одно було моторошно, тому я намагалася більше працювати в місті", – розповідає жінка.

Випробовувальним для бізнесу став різкий стрибок курсу долара у 2014-2015 роках, а вирішальним – початок повномасштабного вторгнення, коли продажі довелося припинити.

Після смерті батька Рада все більше часу приділяла його справі – жінка почала організовувати проєкти, які б допомагали ромам швидше соціалізуватися.

До одного з них створили "Соціальний атлас ромських громад Донеччини", де зібрали результати опитування щодо проблем і потреб ромів області.

"Я писала проєкти, які були необхідні для людей. Найпоширеніша проблема в ромів – це відсутність документів. Отримати їх, тим паче людям, які стали біженцями, було вкрай важко", – розповідає жінка.

Часто в організації допомагали ромам знайти роботу.

"Навіть якщо людина мала документи та певний рівень освіти, часом все одно виникали проблеми. Ми співпрацювали з Центром зайнятості, там давали контакти потенційних роботодавців. Після телефонної розмови має бути зустріч офлайн, то коли бачили, що людина ромської національності, казали що вже найняли співробітника", – ділиться Рада.

У січні 2022-го жінка розпочала проєкт у співпраці з німецьким фондом "Пам’ять, відповідальність і майбутнє". Він мав тривати до березня.

"Про початок війни дізналася від сусідки"

Житловий будинок у Вугледарі, в якому мешкала родина

Ранок 24-го лютого 2022-го проходив за звичним для жінки розкладом: прокинулася, поснідала, пішла на місцевий ринок за продуктами.

Каже, зиркнула в телефоні на шкільний батьківський час у месенджері, який спозаранку був активний, втім відкривати його не стала.

Дорогою до ринку Рада зустріла сусідку, яка працювала бухгалтеркою в її організації й під час зустрічі дізналася усі новини.

Близько 10.30 години ранку у Вугледар поцілили російські снаряди.

"Ми жили у квартирі на першому поверсі. Спершу ховалися в хаті під стіною, потім спустилися у підвал, в якому я взяла на себе обов’язки кухарки. Попри щільні обстріли чоловіки намагалися виходити й приносити харчі. Піднятися у квартиру, аби сходити в душ, наприклад, мені було страшно", – каже жінка.

У сховищі зібралися всі родичі та знайомі родини, зокрема, жінка з інвалідністю на візочку – дружина знайомого, а також мешканці будинку.

"Я винесла казан, готували на всіх два рази на день. Люди казали, що, мовляв, "он виявляється, які в нас хороші цигани", – згадує ромка.

З міста Рада з дітьми виїхала 20 березня, її чоловік від евакуації тоді відмовився. Він залишився допомагати людям похилого віку, які на той час майже місяць жили в підвалі.

З Вугледара чоловік виїхав у травні 2022-го.

Читайте також: "Циган" у кіно, або Чому світові потрібен якісний ромський кінематограф

"Я думала, що в нашому регіоні погана ситуація з ромами, але ні"

Спершу родину прихистили в Ужгороді – жили в шелтері для внутрішньо переміщених осіб, яким опікувався Закарпатський обласний благодійний фонд "Благо".

За словами Ради, велике скупчення людей допомогло швидше адаптуватися й повернутися до звичного життя в умовній безпеці.

"Можливість жити в шелтері, спілкуватися з людьми, відчувати взаємну підтримку після майже місяця життя в підвалі допомогло не впасти в депресію. Я завжди була зайнята: допомагала з поселенням, готувала, прибирала. Були не лише роми, а й українці", – розповідає жінка.

В Ужгороді вони зупинилися на 9 місяців, після чого вирушили на Волинь, а далі – на Закарпаття в Мукачево, де Раді запропонували роботу координаторкою гуманітарного відділу в міжнародній благодійній організації "Ромодром".

Організація "Ромодром" забезпечує переселенців продуктовими наборами та гуманітарною допомогою
Організація "Ромодром" забезпечує переселенців продуктовими наборами та гуманітарною допомогою
Місцеві мешканці, які отримали допомогу
Місцеві мешканці, які отримали допомогу

Крім цього, пізніше в Мукачеві Рада очолила центр дошкільної підготовки для дітей ромської національності, який відкрили в Мукачеві у серпні 2022-го.

У ньому вчителі навчають дітей, зокрема, ромської національності від дошкільного віку до 14 років, які втратили або не мають змоги відвідувати школу.

Після навчання в центрі учні можуть доєднатися до ровесників у навчальних закладах й піти одразу в другий-третій-четвертий клас.

Наразі центр відвідують близько 70 дітей.

[PHOTOREP]

За словами Ради, в деяких ромських поселеннях немає води, тому часто діти приходять в дошкільний центр, аби помитися чи погратися з водою.

"Діти приходили, ставали навколо рукомийника й по черзі відкривали та закривали кран з водою. Для них це наче аквапарк був, я не могла повірити своїм очам.

У центрі ми намагаємося не тиснути на дітей. Якщо дитинка приходить дуже брудна, ми нічого їй не говоримо – вона бачить, що інші пішли спочатку митися, потім їсти й на навчання, то й сама проситься в душ. Наступного разу, коли вона приходить, то вже знає послідовність", – каже жінка.

Вона розповідає, що більшість ромів у побуті спілкуються угорською мовою, тому в центрі додали уроки української мови. Окремий акцент на розвиток писемності.

"Я думала, на Донеччині була погана ситуація з ромами, однак я помилялася. Тут чимало багатодітних жінок, які не мають нічого, й, на жаль, їх нічого не "мотивує" щось мати.

Умовний витяг з реєстру, який коштує близько 140 грн, для ромки вартуватиме близько 500 грн, адже ромські жінки здебільшого не вміють писати й не можуть піти в установу, наприклад ЦНАП, й заповнити бланк. Все це має хтось інший заповнювати, що вимагає більше часу і, як виявилося, грошей", – розповідає жінка.

Читайте також: Життя ужгородських ромів: між упередженнями й поступом

"Дитина постійно плакала, допоміг психолог"

Донька Ради

Найважче повномасштабне вторгнення РФ в родині Каландія відчула на собі 12-річна підлітка, донька Ради.

"Коли ми жили в підвалі й над нами від вибухів здригався житловий дім, з нею все було добре, принаймні мені так здавалося. Але коли ми виїхали в умовно безпечніше місце, донька почала плакати, в неї з’явилися страхи жити під російським прапором. Вона стала роздратованою, закрилася", – каже жінка.

Пів року з підліткою займався психолог, після чого їй стало краще. Рада розповідає, що тривалий час дівчина навчалася онлайн, що також вплинуло на її стан.

Новий 2023-2024 навчальний рік дівчина також розпочала в режимі онлайн, хоча попередньо були спроби піти до місцевої школи в Мукачеві.

"Я хотіла не лише доньку влаштувати в школу, а й інших дітей, зокрема з підготовчого центру, яким 12-14 років. У місцевому навчальному закладі коли почули, що ми роми, попросили спершу прийти, аби вони на нас подивилися.

Після оглядин попросили документи з попередніх шкіл, які не у всіх були. Зрештою, у підлітка, якого мали зарахувати, вирішили перевірити знання – викладачка задала йому приклад, на який він розгубився й не дав відповіді. Сказали, що нехай підтягне свої знання", – каже Рада.

Вона додала, що хоч у доньки все необхідне, щоб потрапити до школи, було, дівчина сама відмовилася від навчання в такому закладі.

Наразі підлітка займається онлайн в школі, до якої ходила у Вугледарі.

Читайте також: Роми – прикраса будь-якої країни

Волонтерство й участь ромів у війні

Нині родина мешкає в безоплатному притулку, який їм надав Ромський жіночий фонд "Чіріклі". Кожен з членів сім’ї має статус внутрішньо переміщеної особи.

Рада продовжує опікуватися власною організацією, втім зізнається, що до нових проєктів наразі не готова.

Вона є медіаторкою фонду "Чіріклі", адміністраторкою шелтеру для ромів та координаторкою дитячого центру. Офіційно працевлаштована в чеській організації, де отримує заробітну плату.

Чоловік Ради тимчасово безробітній, тому допомагає дружині.

"Й досі є люди, які рятуються від війни. Ми допомагаємо з поселенням, надаємо гуманітарну допомогу, робимо закупки, прибираємо та готуємо", – ділиться жінка.

У поселенні не рідко збирають допомогу й для ЗСУ – їжу, речі першої потреби та одяг.

"Чимало ромів із Закарпаття наразі в армії. Вони не чекали повісток, а самі пішли. У кого чоловік чи брат служить. Хрещений моєї доньки має звання майора, він ніколи нічого не просив, втім ми будемо лише раді допомогти", – підводить жінка.

Анастасія Поя, "Українська правда. Життя"

Читайте також: "Свій циган", сусід та кум. Ким були і є роми для українців, пояснює історик

Реклама:

Головне сьогодні