Вчені вважають, що півні можуть впізнавати себе у дзеркалі

Яна Осадча — 27 жовтня 2023, 09:00

Півні можуть розпізнати своє відображення у дзеркалі.

Про це повідомляє The Guardian.з посиланням на дослідження науковців Боннського університету.

Раніше здатність впізнавати себе в дзеркалі була виявлена у небагатьох тварин, зокрема у слонів, дельфінів, людиноподібних мавп і деяких риб і птахів.

Соня Хіллемахер, одна з авторок дослідження, сказала, що тварини, які можуть впізнати себе в дзеркалі, часто мають більш розвинені когнітивні здібності, і що існує зв’язок із соціальним та емоційним інтелектом, а також самосвідомістю.

Фото: teptong/Depositphotos

"Наші результати свідчать про рівень свідомості у півнів та курей, який спонукає до дискусій про права та добробут тварин", каже вона.

Дослідники зазначають, що півні зазвичай кричать, якщо бачать загрозу з повітря, наприклад хижого птаха.

Однак якщо півень один, він зазвичай не б’є тривогу, оскільки може привернути увагу хижака.

У своїй першій серії експериментів команда помістила півня в одну з двох секцій приміщення.

В іншу секцію ставили дзеркало, іншого півня, або залишали місце порожнім.

Потім команда спроєктувала силует яструба, що летить, на стелю секції з першим півнем.

Результати дослідження за участю 58 півнів показали, що птахи видають набагато більше сигналів тривоги, коли вони бачать іншого півня.

Отримані дані свідчать про те, що птахи не сприймали своє відображення як іншого півня, навіть коли вони супроводжувалися запахом і звуком другого птаха.

Хоча це може свідчити про те, що півні можуть впізнавати себе в дзеркалі, команда каже, що існує й інша версія.

"Також можливо, що вони вважали своє відображення дивним представником свого виду, який імітує кожен їхній рух, змушуючи їх не видавати сигнал тривоги через роздратування", сказала Хіллемахер.

Дослідники також використовували традиційний "тест на оцінку", щоб перевірити саморозпізнавання у дзеркалі.

Під час цих експериментів 18 півням нанесли рожевий або прозорий порошок прямо під дзьобом, на грудях – на місці, яке вони зазвичай не бачать.

Потім спостерігали за реакцією птахів у присутності та відсутності дзеркала, щоб дослідити, чи бачать вони мітку на своєму тілі.

Результати показали, що хоча птахи торкалися і доглядали за собою, їхня поведінка не відрізнялася, коли було присутнє дзеркало або якщо мітка була рожевою чи прозорою.

Команда дослідників відзначає, що, оскільки кури та півні є одними з найменш очікуваних "кандидатів" на розпізнавання власного відображення, результати мають важливі наслідки.

"Якщо півні можуть відрізнити власне відображення від погляду одновидової особини, цілком імовірно, що ця когнітивна здатність набагато поширеніша, ніж передбачалося раніше", пише команда.

Нагадаємо, раніше вчені виявили, що дикі пінгвіни можуть мати самосвідомість.

Читайте також: В Африці ссавці бояться більше людей, ніж хижаків – дослідження

Реклама:

Головне сьогодні