"Пандова дипломатія" знову запрацює: Китай відправить своїх панд у США

Ірина Батюк — 16 листопада 2023, 16:02

Китайські панди, ймовірно, повернуться до американських зоопарків. Лідер Китаю Сі Цзіньпін оголосив про готовність продовжувати співпрацю зі США щодо збереження цих тварин.

Під час візиту до США він назвав панд "посланцями дружби між китайським і американським народами", пише AP.

Сі Цзіньпін не уточнив, коли і куди можуть відправити панд. Ймовірно, вони прибудуть у зоопарк Сан-Дієго, адже, за словами китайського лідера, жителі Каліфорнії "з нетерпінням чекають на повернення панд". Сі Цзіньпін зазначив, що йому розповіли про те, як "багато американців, особливо дітей, дуже не хотіли прощатися з пандами і прийшли до зоопарку, щоб провести їх".

"Ми готові продовжувати нашу співпрацю зі Сполученими Штатами щодо збереження панд і зробимо все можливе, щоб задовольнити побажання каліфорнійців і поглибити дружні зв'язки між нашими народами", – сказав Сі Цзіньпін.

Фото: Ann Batdorf/Smithsonian's National Zoo/Getty Images
Великі панди Мей Сян (ліворуч) і Тіан Тіан у національному зоопарку у Вашингтоні

Китай, який має монополію на панд, надав цих тварин США у 1972 році в рамках "пандової дипломатії" – інструменту для налагодження відносин з іноземними державами. Тварини приїхали у США після візиту президента Річарда Ніксона в КНР.

Нагадаємо, раніше ми писали, що Китай "відкликав" своїх панд зі США після більш ніж 50-річного перебування цих тварин у Смітсонівському національному зоопарку у Вашингтоні. Причиною від’їзду панд із зоопарку називали погіршення дипломатичних відносин між КНР та США.

Читайте також: У Південній Кореї панда вперше народила дитинчат-близнюків. ВІДЕО

Реклама:

Головне сьогодні