Депресія у матерів може негативно впливати на навчання їхніх дітей в університеті – дослідження

Ірина Бура — 17 листопада 2023, 16:11

Молоді люди, матері яких протягом життя переживали затяжні періоди депресії, з меншою ймовірністю навчатимуться в університеті, ніж діти матерів, у яких депресії не було. Це показало нове дослідження, проведене вченими з Бристольського університету у Великій Британії.

Про це пише Medical Xpress з посиланням на Journal of Affective Disorders.

Фахівці проаналізували дані, зібрані від 8952 учасників дослідження "Діти 90-х" з 1991 року.

Команда дослідників використала дані анкет, заповнених матерями під час вагітності та коли їхнім дітям виповнилося 1, 5, 8, 11 та 18 років.

Фото: Jim_Filim/Depositphotos

Також використалися анкетні дані, зібрані від молодих людей, коли їм було 16, 18 і 26 років, та відомості щодо іспитів, які ті складали у 14 і 16 років.

Дослідницька група виявила, що кожен опитаний, матір якого повідомила про наявність посилених симптомів депресії протягом життя, мав на 12% менше шансів навчатися в університеті навіть після врахування соціально-економічних факторів.

Дослідники також виявили, що цей ефект спостерігався і в результатах іспитів, складених 16-річними підлітками у школі чи у коледжі.

"Материнська депресія впливає приблизно на кожну п'яту дитину до 16 років. Наше дослідження також показало, що молоді люди, чиї матері відчували часті затяжні симптоми депресії протягом життя, рідше навчалися в університеті", – каже доктор Аманда Хьюз.

Тепер дослідницька група планує з'ясувати, як саме материнська депресія впливає на результати навчання дитини в школі, що, як уже відомо, має вирішальне значення для її подальших освітніх можливостей.

Читайте також: "6 прихованих ознак сезонної депресії. Пояснення психологів"

Реклама:

Головне сьогодні