Комітет ВР рекомендує залишити заочну та вечірню форми навчання, яку хоче скасувати МОН

Анастасія Поя — 17 листопада 2023, 16:50

Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій рекомендував Верховній Раді ухвалити в першому читанні законопроєкт про вищу освіту, прибравши з нього норми про скасування заочної та вечірньої форм навчання.

Про це повідомив постійний представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді Тарас Мельничук та народна депутатка від партії "Голос" Наталія Піпа.

Він зазначив, що законопроєкт №10177 має розширити можливості здобувачів вищої освіти у формуванні навчання та зробити виші автономними в розробленні освітніх програм.

У документі пропонують востаннє провести набір студентів на заочну та вечірню формою навчання для бакалаврів і магістрів у 2023 році. Цю норму профільний комітет рекомендує прибрати.

Фото: Natalia Gdovskaia/Getty Images

Міністр освіти і науки Оксен Лісовий розповів у коментарі "УП. Життя", що "з огляду на наявність індивідуальних траєкторій навчання, немає сенсу зберігати заочну та вечірню форми навчання".

На думку міністра, дистанційна форма навчання, яку пропонує законопроєкт, дозволить студентам формувати власний графік й навчатися у будь-який час.

"Міністерство освіти і науки запропонувало це рішення законодавцю, тобто Верховній Раді. Але законодавець цю норму виключив.

Ми пропонували й будемо пропонувати її надалі. Чи буде законодавець підтримувати нас, чи ні – це вже питання до законодавця", – сказав Оксен Лісовий.

Він додав, що заочне та вечірнє навчання є "пережитком".

не можу сказати, чи будуть скасовані заочна й вечірня форми навчання з 2024-го року. Це залежить від того, як поставиться до цієї ініціативи Верховна Рада в кінцевому результаті. Ми зі свого боку будемо повторно ініціювати цю пропозицію", – додав очільник МОН.

Раніше ми повідомляли, що уряд пропонує зміни у вищій освіті.

Читайте також: Рада не скасувала вступ на заочну й вечірню форми навчання у вишах з 2024-го: що зміниться натомість. ВИПРАВЛЕНО

Реклама:

Головне сьогодні