Полуниця може позитивно впливати на настрій – дослідження
Якщо доросла людина середнього віку та надмірною вагою буде певний період часу додавати до раціону полуницю, в неї можуть покращитися когнітивні функції, а також сповільниться прогресування певних хвороб.
До такого висновку дійшли вчені з Каліфорнійського технологічного інституту у своєму дослідженні, яке опублікували в журналі Nutrients, пише Medical News Today.
У досліджені взяли участь 5 чоловіків та 25 жінок середнього віку, надмірною вагою та інсулінорезистентністю – порушенням вуглеводного обміну через високий вміст глюкози у крові, внаслідок чого може розвинутися цукровий діабет 2 типу.
Перед початком експерименту в усіх людей дослідили рівень дофаміну, який відповідає за настрій, а також кількість нейрокогнітивних розладів.
Фото: Holger Leue/Getty Images |
Після чого учасників розділили на дві групи.
Першій групі людей протягом 3 місяців запропонували вживати порошкову суміш зі смаком ягід, яку попередньо потрібно було розвести у воді.
Учасники другої групи впродовж того ж періоду приймали іншу суміш – його місткість дорівнювала одному горнятку свіжої полуниці.
Зазначається, що вчені обрали саме полуницю через наявність в ній антоціанів – поживних речовинах, що містяться в багатьох рослинних клітинах.
Попередньо дослідження довело, що антоціани, які є в чорниці, покращують виконавчу функцію мозку.
Вчені звертають увагу, що аби уникнути впливу на результати дослідження, під час вживання полуниці людям було заборонено їсти будь-які інші ягоди та фрукти.
Дослідження тривало 12 тижнів.
Науковці виявили, що в людей, які вживали суміш, еквівалентну горнятку свіжої полуниці, покращилися когнітивні функції, а також підвищився рівень дофаміну в крові.
У чому користь полуниці?
Докторка медичних наук Мішель Рутенштейн, яка не брала участі в дослідженні, зазначила, що полуниця містить речовини, які мають протизапальні властивості.
Фото: d3sign/Getty Images |
"Полуниця багата на антоціани, що робить її потенційно корисною для когнітивного та емоційного здоров'я. До речі, саме антоціани надають полуниці червоного пігменту.
Антоціани є потужним антиоксидантом, який має протизапальні властивості, що сприяють покращенню мозкового та емоційного здоров'я", – зазначила лікарка.
Вона додала, що достатню кількість антоціанів також містить чорниця, ожина, чорна смородина та шовковиця.
Ягоди, зокрема, полуницю, потрібно вживати протягом року.
"Заморожена полуниця така ж поживна, як і свіжа, і часто може бути смачнішою та зручнішою для споживання, враховуючи її сезонний характер.
Найкраще розморожувати її природним шляхом, наприклад, у холодильнику протягом ночі, щоб уникнути руйнування вмісту вітаміну С під впливом тепла, наприклад, при нагріванні в мікрохвильовій печі", – додала Рутенштейн.
Раніше ми розповідали про 7 способів зосередитися, заспокоїтися та мотивувати себе.
Читайте також: Профілактика серцевих хвороб і раку: чому важливо їсти полуницю