Музика і настрій: 7 способів зосередитися, заспокоїтися та мотивувати себе

Ситнік Ольга — 29 грудня 2018, 10:30

ОНОВЛЕНО 03.02.2021

У будь-якій життєвій ситуації людина інстинктивно звертається до музики, щоб вплинути на свої почуття.

Можна не бути професійним музикантом, аби допомогти собі поліпшити настрій та використати улюблену мелодію для покращення самопочуття.

Тож музична терапевтка Стелла Комптон-Дікінсон для видання Healthista склала путівник, як допомогти собі, слухаючи ту чи іншу мелодію.

Покращити пам'ять

Спробуйте послухати пісню, яка навіює спогади.

Раніше почута пісня здатна викликати асоціації різних подій та місць, відроджувати забуті почуття: романтичні, сумні, щасливі чи смішні. Музика може змусити нас відчути ностальгію, сміятися або плакати, сповнити любов’ю, теплом, жалем або печаллю.

Працюючи з людьми похилого віку, які страждають на втрату пам’яті, варто увімкнути їхню улюблену стару пісню, щоб повернути у щасливі часи. Занурюючись у ліричний настрій, вони потім часто діляться спогадами.

Музика допомагає дорослим людям відчути безперервність життя, нагадати все, що вони робили десятиріччя за десятиріччями.

Спробуйте послухати пісню, яка навіює спогади. Фото peus/Depositphotos

Позбутися відчуття тривожності

Спробуйте пограти на барабанах або зайнятися бітбоксом (beatbox – техніка звуконаслідування).

У кожного з нас є свій внутрішній темп та ритм. Тривога порушує їх, викликаючи інстинкт самозахисту.

Насправді, тривога – це відповідь на страх. Вона може спровокувати сварку або заблокувати інстинктивну відповідь на події. Під час цієї реакції людина напружується, зосереджується та готується або атакувати, або відступити.

Якщо тривога викликає почуття гніву, то її важко висловити спокійно, щоб ніхто не постраждав. Це означає, що потрібно знайти баланс між самоствердженням та агресією.

Потрібна фізична активність, щоб вивільнити накопичену негативну енергію. Музика може також допомогти в цьому.

У кожного з нас є свій внутрішній темп та ритм. Фото ArturVerkhovetskiy/Depositphotos

Спробуйте навчитися грати на барабанах або займіться бітбоксом. Спочатку вам може здаватися це незручним, якщо вас слухатимуть інші. Робіть для початку це на самоті.

Гра на африканських барабанах, які дають щільний контакт між шкірою рук людини та поверхнею барабану, допоможе вам фактично одразу відчути цілющі вібрації.

Ці музичні захоплення звільнять зайву енергію, а повторювані фізичні рухи і звуки допоможуть відволіктися від тривожних думок.

Сфокусуватися

Спробуйте Ваш улюблений плейліст або навчіться грі на музичних інструментах.

Якщо Ви страждаєте на невроз або відчуваєте, що пливете за течією, втрапили контроль над життям, почуваєтеся у пастці та не можете вирішити якусь ситуацію – послухайте пісні зі свого улюбленого плейлісту.

Вони допоможуть врегулювати ваш пульс, відвернуть від тривожних думок та зовнішнього світу. Слухаючи музику, зосереджуйтеся на власному диханні.

Таким чином ви зможете оцінити все добре, що маєте в житті, та відчути себе більш комфортно.

Сфокусовуватися та додати собі рішучості, потренувати терплячість можна під час навчання грі на музичному інструменті.

Прослуховування музики допомагає зосередитися, стати частиною музичної хвилі. Фото NatashaFedorova/Depositphotos

Тримати ритм, вчитися працювати пальцями потребує зосередженості та уваги.

Прослуховування музики допомагає зосередитися, стати частиною музичної хвилі, об’єднуючись з акордами інших музикантів.

Крім того, воно дає шанс подолати страхи перед непередбачуваними речами, які ви не можете контролювати та на які не можете впливати.

Покращити моторику

Спробуйте послухати ліричну музику.

Ритм має найважливіше значення для поліпшення рухових навичок.

Лікування музикою – невід’ємна частина реабілітації людей з хворобою Паркінсона.

Цілющі властивості музики з’являються через поєднання двох ресурсів – ментального та фізичного. Фото Nomadsoul1/Depositphotos

Цілющі властивості музики з’являються через поєднання двох ресурсів – ментального та фізичного. За рахунок цього покращуються моторні навички, координація рухів, рівновага, м’язова пам’ять.

Лікувальна мелодія має бути ніжною, ритм на рахунок "один-два, один-два", але переконайтеся, що ви налаштувалися на здатність людини рухатися з певної точки. В ідеалі це має бути якась мелодія, яку людина пам’ятає, щось, здатне увімкнути її пам'ять та мобілізувати спогади.

Позбутися депресії

Слухайте класичну музику.

В автобіографічній розповіді "Зрима темрява. Мемуари безумця" Вільям Стайрон змальовує свою боротьбу з депресією. Під час нападу розпачу він планував застрелитися, але в останній момент увімкнув музику німецького композитора Йоганна Брамса і це його врятувало.

Він усвідомив цінність свого життя, прослухавши меланхолійний німецький Реквієм Брамса.

Раптові пробудження вранці, безсоння, безпідставна тривога можуть бути симптомами депресії.

Гра на музичних інструментах допомагає сконцентруватися. Фото lucidwaters/Depositphotos

Якщо ви прокидаєтеся зарано, відчуваєте некерований страх, вам сумно, самотньо – спробуйте увімкнути свою улюблену класичну музику. Звук має бути негучним.

Спробуйте поринути в музику, подрімати, переключитися на зовнішній світ. Це може вивести вас з депресивного стану. Звучить дивно, але це може спрацювати.

Покращити ефективність навчання

Займайтеся грою на музичному інструменті.

Регулярна гра на музичному інструменті підвищує вербальні здібності, вміння працювати, поліпшує координацію рухів.

Доктор Стелла Комптон-Дікінсон наводить приклад свого учня Ленні (це вигадане ім’я), який тренувався грати на барабанах в початковій школі, але нічого з цього не вийшло.

Ленні був незвичним та чутливим хлопчиком, але не мав почуття ритму. Тому лікарка Комптон-Дікінсон для початку вирішила працювати з тим, щоб навчити хлопчика відчувати ритм, знайти той інструмент, який підійде саме йому.

Вони розпочали з габону, інструмента, гра на якому передбачає більш усвідомлене дихання – набагато повільніший видих, порівняно з вдихом.

Регулярна гра на музичному інструменті підвищує вербальні здібності, вміння працювати, поліпшує координацію рухів. Фото ArturVerkhovetskiy/Depositphotos

Хлопчик навчився відчувати безпеку та гармонію в той час, коли натискав пальцями на інструмент та дихав спеціальним чином.

До кінця року завдяки нескладному заняттю з хлопчика, який грав найгірше, Ленні увійшов до переліку найкращих учнів. Індивідуальні заняття на музичному інструменті додали йому впевненості, допомогли скоординуватися, сконцентрувати увагу та швидше мислити.

Мотивувати себе

Спробуйте послухати все, що звучить 145 ударів на хвилину.

Для багатьох людей правильно складений плейліст є невід’ємною частиною тренувань та знижує негативний ефект фізичних навантажень.

Дослідження стверджують, що музика сприяє довшому підтриманню активності, допомагає відволіктися від болю та втоми. Обрані мелодії мають викликати насолоду з перших акордів.

Це сприятиме вашій продуктивності. Ось чому так важливо правильно підібрати пісні та мелодії, які викликатимуть позитивні емоції та наповнюватимуть вас енергією. Для одних людей найважливішими в пісні є слова, для інших – ритм, що викликає бажання рухатися.

Дослідження популярних пісень останніх трьох десятиліть показали, що найчастіше вони відповідають 120 ударам на хвилину (BPM – величина, яка визначає швидкість виконання або відтворення композиції).

BPM – це кількість четвертних нот на хвилину, наприклад 120 BPM означає, що на хвилину грається 120 четвертних нот, тобто 2 удари на секунду.

Хоча ваш BPM на біговій доріжці може бути до 160 ударів на хвилину, дослідження стверджують, що 145 ударів є найвищою точкою, коли виникає ефект мотивації.

Тобто немає необхідності та практичної користі перевищувати цей показник. Експериментуйте, і Ви будете знати інтуїтивно, яка музика буде мотивувати вас у ваших заняттях.

Вас також може зацікавити:

Як звучить Україна: 700 гуртів та виконавців

20 найзнаковіших українських пісень за 20 років. СПИСОК

"Підпільник Кіндрат" не втопився: чим нині живе співак Андрій Миколайчук

Тарас Чубай: Зараз українці – кошенята, яких мокають обличчям у купку лайна

Лідер гурту "Вагоновожатые" Антон Слєпаков: "Довбають" людей, які мають проросійську позицію, ми її точно не маємо"

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні