Дані з телескопів NASA перетворили на музику: як звучить галактика. ВІДЕО

Вікторія Андрєєва — 21 листопада 2023, 11:59

Композиторка на основі даних із Чумацького шляху, які зафіксували телескопи NASA, написала симфонію.

Вийшло щось схоже на саундтрек до фільму, пише Space.

Музичний твір "Там, де сходяться паралельні лінії", який написала Софі Кацнер, засновано на даних з Галактичного центру.

Інформацію надали телескопи NASA "Чандра", "Хаббл" і "Спітцер". Вони ведуть спостереження у різних довжинах світлових хвиль – рентгенівських, інфрачервоних і оптичних. Це дуже багато інформації, наприклад, яскраві вибухи зірок, густі пучки пилу та сяючі зоряні осередки.

Симфонія Чумацького шляху

Тому композитор виділив три ключових елементи:

  • подвійну зоряну систему, виявлену ​​в рентгенівських променях;
  • групу дугоподібних ниток;
  • надмасивну чорну діру Стрілець A, яка ховається в самому серці нашого Чумацького Шляху.

Звукові хвилі можна розглядати як коливання, що поширюються через атоми та молекули, що плавають у повітрі. Але у космосі є лише вакуум, який не передає звукові вібрації.

Тож симфонія є звуковою інтерпретацією даних, так само як зображення з телескопа Джеймса Вебба є оптичною інтерпретацією інфрачервоних сигналів.

"Я підійшов до форми з іншої точки зору, ніж до оригінальних озвучень: замість того, щоб сканувати зображення горизонтально та розглядати вісь Х як час, я натомість зосередився на невеликих ділянках зображення, створюючи короткі віньєтки, що відповідають цим випадкам, підходячи до фрагмента, як якби я писав музику до фільму, щоб супроводжувати образ", – зазначила композиторка Кацнер.

Композиція поділена на три частини, які "грають" зліва направо.

"Світло об’єктів, розташованих у верхній частині зображення, чути як більш високі тони, тоді як інтенсивність світла контролює гучність. Зірки та компактні джерела перетворюються на окремі ноти, тоді як великі хмари газу та пилу створюють безпілотник, що розвивається", – пояснює команда з озвучування.

Раніше науковці намагалися просто підсилити хвилі, які отримали з телескопа. Наприклад, минулого року науковці зафіксували у чорній дірі в скупченні Персея достатню кількість газу, в якій можливо "зловити" звук.

Але коли отримані брижі перевели у справжню музичну ноту, вона виявилась занадто низькою для сприйняття людським вухом.

Читайте також: На Сонці стався потужний вибух – утворився "вогняний каньйон". ВІДЕО

Реклама:

Головне сьогодні