На Сонці виник ​​"архіпелаг плям" у 15 разів ширший за Землю: він може спричинити магнітні бурі

Ірина Батюк — 22 листопада 2023, 15:17

На Сонці з'явилася ділянка з найбільшою кількістю сонячних плям за останнє десятиліття. Вона розташована на повернутій до Землі стороні і вже стала причиною багатьох спалахів.

Фахівці порталу відстеження космічної погоди Spaceweather зазначають, що найближчими тижнями наша планета опиниться під "прицілом архіпелагу плям", що може призвести до магнітних бур, повідомляє Live Science.

Першу групу сонячних плям вчені назвали AR3490. Вона повернулася на ближній до Землі бік Сонця 18 листопада. Одразу після неї з'явилася ще одна група, що отримала назву AR3491.

Вчених вже знали про існування темних плям на цій ділянці і відслідковували "геліосейсмічні поштовхи" чи брижі на сонячній поверхні у цьому районі. Науковці кажуть: область сонячних плям настільки велика, що впливає на вібрацію всього Сонця.

Фото: NASA/SDO/HMI

Відколи стало відомо про появу груп плям, вони розділилися та утворили нові – AR3492, AR3495, AR3496 та AR3497. Плями з цими назвами об'єдналися в "архіпелаг".

Дослідники кажуть, що діаметр групи плям становить близько 200 тисяч кілометрів – це в понад 15 разів перевищує ширину Землі.

За даними порталу відстеження космічної погоди, за останні чотири дні плями вже випустили щонайменше 16 спалахів C-класу та три M-класу. Це другі та треті за потужністю спалахи.

Експерти прогнозують, що найближчими днями їх не лише побільшає – вони можуть стати потужнішими. Плями мають потенціал до спричинення навіть спалахів класу Х.

Вони можуть супроводжуватися корональними викидами маси, які здатні викликати сильні геомагнітні бурі, що спричиняють відключення радіозв’язку та виникнення яскравого полярного сяйва.

Астрономи також помітили кілька великих петель плазми, відомих як сонячні протуберанці, що височіють над деякими сонячними плямами групи. За даними ресурсу EarthSky, найбільші з них підіймаються на висоту 64 тисячі кілометрів над поверхнею і можуть відірватися і полетіти в космос будь-якої миті, тимчасово залишивши на своєму місці величезні "вогняні каньйони" на поверхні Сонця.

Нагадаємо, раніше ми писали, що науковці показали, як виглядає поверхня Сонця.

Читайте також: "Вогняне кільце": у світі спостерігали за кільцеподібним сонячним затемненням. ФОТО

Реклама:

Головне сьогодні