Астрономи зафіксували рідкісну частинку надзвичайно високої енергії, яка дісталася Землі

Альона Павлюк — 25 листопада 2023, 09:00

Астрономи зафіксували рідкісну частинку надзвичайно високої енергії з космічних променів, що дісталася Землі.

Про це повідомляє The Guardian із посиланням на дослідження, опубліковане у науковому журналі Science.

Частинка "Аматерасу", названа на честь японської богині сонця, є одним з найенергійніших космічних променів, коли-небудь виявлених.

Вважається, що лише найпотужніші космічні події, значно більші за вибух зірки, здатні виробляти частинки з такою енергією. Однак вчені вважають, що зафіксована частинка виникла з порожньої ділянки космічного простору, що межує з галактикою Чумацький Шлях.

Візуалізація космічних променів, з якими "прилетіла" "Аматерасу". Фото: Osaka Metropolitan University

Енергія "Аматерасу" становить 244 ексаелектронвольтів. Це в мільйони разів більше, ніж у частинок, які утворюються у Великому адронному колайдері – найбільшому прискорювачу елементарних частинок. Вона дорівнює енергії м’яча для гольфу, який рухається зі швидкістю понад 150 км/год.

"Речі, які люди вважають енергійними, такі як наднова, навіть близько не є достатньо енергійними у порівнянні з нею. Потрібна величезна кількість енергії, дуже високі магнітні поля, щоб утримати таку частинку під час її прискорення", – розповідає співавтор дослідження Джон Метьюз.

"Аматерасу" поступається лише частинці "Oh-My-God", виявленій у 1991 році. Вона оцінюється у 320 ексаелектронвольтів.

"Коли я вперше відкрив цей високоенергійний космічний промінь, я подумав, що, мабуть, сталася помилка, оскільки він показав рівень енергії, безпрецедентний за останні три десятиліття", – каже співавтор статті Тошіхіро Фуджії.

Потенційним кандидатом на такий рівень енергії може бути надмасивна чорна діра, розташована в серці іншої галактики. Поблизу цих величезних об'єктів матерія розщеплюється до своїх субатомних структур, а протони, електрони і ядра розлітаються Всесвітом майже зі швидкістю світла.

"Аматерасу" та "Oh-My-God" не мають видимого джерела. Тому вчені припускають, що це може свідчити або про набагато більше магнітне відхилення, ніж передбачалося або про неідентифіковане джерело в Місцевому войді (порожній ділянці міжгалактичного простору) або про неповне розуміння фізики високоенергійних частинок.

Нагадаємо, раніше ми писали, що на Сонці виник ​​"архіпелаг плям" у 15 разів ширший за Землю, який може спричинити магнітні бурі.

Читайте також: Дані з телескопів NASA перетворили на музику: як звучить галактика. ВІДЕО

Реклама:

Головне сьогодні