В одному зі Штатів США хочуть заборонити дискримінацію людей з надмірною вагою

Ірина Бура — 26 листопада 2023, 11:52

Законодавці штату Колорадо у США працюють над законопроєктом, спрямованим на заборону фетфобії – дискримінації і цькувань людей із надмірною вагою.

Колорадо має найнижчий рівень ожиріння в країні – 25 відсотків, пише The Telegraph.

Документ ініціювали після того, як у Нью-Йорку днями набув чинності законопроєкт, що забороняє компаніям звільняти співробітників через їхню вагу або платити їм менше, ніж "худим колегам".

За інформацією видання, у США – найвищий рівень ожиріння серед усіх розвинених країн – 39,6%.

Фото: Milatas/gettyimages

Дані Центрів з контролю та профілактики захворювань (CDC) свідчать, що Західна Вірджинія має найвищий рівень ожиріння в США з показником у 41 відсоток, дещо нижчі показники у Луїзіані, Оклахомі і Міссісіпі.

Цікаво, що із 10 штатів США, де найменший відсоток громадян з ожирінням, п'ять запропонували законопроєкти, які забороняють дискримінацію за вагою, тоді як жоден із 10 штатів з найвищим рівнем ожиріння цього не зробив.

До прикладу, Верховний суд Техасу (Техас – один із штатів з найвищим рівнем ожиріння) постановив, що "вага не повинна бути захищена статтею, якщо вона не класифікується з медичної точки зору як інвалідність".

Постанові передувало звернення до суду 28-річної жінки з надмірною вагою, яка стверджувала, що її незаконно звільнили з посади лікаря швидкої допомоги через побоювання, що вона не зможе працювати повноцінно.

Голова правління Коаліції за боротьбу з ожирінням Крістал Хартман каже, що активісти намагаються змінити уявлення про те, що люди з ожирінням самі винні у надмірній вазі і не повинні захищати себе від дискримінації.

"Історія ожиріння полягає в тому, що більшість людей думали, що це провина самої людини, що вони навмисне зробили це з собою, вони ліниві, вони їдять McDonald's 10 разів на день", – каже Крістал Хортман.

Голова правління Коаліції за боротьбу з ожирінням вважає:

"Звичайно, стежити за їжею, займатися фізичними вправами – це важливо, але насправді стрункість чи надмірна вага це все фізіологічно".

Нагадаємо, у США дітей з надмірною вагою радять обстежувати та лікувати на ранніх стадіях ожиріння. Медикаментозне втручання рекомендують віком від 12 років. Хірургічне – для тих, кому вже виповнилося 13 років.

Всесвітня федерація боротьби з ожирінням прогнозує, що до 2035 року понад 50% населення Землі матиме проблеми з надлишковою вагою.

Читайте також: "Як рак на горі свисне, чи раніше: коли насправді потрібно худнути і як це зрозуміти"

Реклама:

Головне сьогодні