У Центральній Європі археологи виявили пов’язані між собою мегаструктури бронзової доби

Анастасія Поя — 26 листопада 2023, 12:24

У Центральній Європі археологи виявили мережу раніше невідомих пам'яток бронзової доби, які, ймовірно, допоможуть пролити світло на так звані "мегафорти".

Мегафортами називають найбільші споруди, утворені до залізного віку (1200-550 р. до нашої ери), йдеться у дослідженні, опублікованому в журналі PLOS ONE, пише Cosmos.

У дослідженні археологів з Університетського коледжу Дубліна за допомогою супутникових зображень вчені виявили низку раніше невідомих мегаструктур в центрі Європи.

Разом із колегами з Сербії та Словенії науковці виявили понад 100 місць, за допомогою яких утворилися мегафорти, а також доісторичні споруди.

Фото: Університетський коледж Дубліна

Зазначається, що дослідники поєднали супутникові та аерофотознімки, створюючи уявлення про доісторичний ландшафт південного Карпатського басейну.

Вчені дійшли висновку, що масивні пам’ятки бронзового віку були пов’язані між собою. Раніше науковці вважали, що кожна з них існує окремо.

Частина виявлених місць розташовані за берегами річки Тиса, яка простягає між країнами Європи.

"Деякі з найбільших об'єктів, які ми називаємо мегафортами, відомі кілька років. Це, наприклад, Градіште Іджош (Сербія), Чанадпалота, Санапалота чи Сантана (Угорщина) або Корнешть Ярчурі (Румунія).

Вони оточені ровом, довжиною 33 км, який за своїми розмірами затьмарює сучасні цитаделі та укріплення хетів, мікенців чи єгиптян", – каже автор дослідження Баррі Моллой.

Фото: Barry Molloy and Darja Grosman/PLOS ONE

За словами групи дослідників, в період між 1600 і 1450 рр. до нашої ери виникли масивні мегафорти, які нині відзначають як ключовий період у розвитку доісторичної Європи.

Також дослідження дало змогу вченим більше дізнатися про життя та взаємодію людей бронзової доби.

У доісторичній Європі, в проміжку між 1500 та 1200 роками до нашої ери, регіон Тиси був важливим інноваційним центром, кажуть науковці.

Суспільство у мережі місць Тиси було добре організованим й вміло використовувала захисні огородження.

Завдяки результатам дослідження вчені визначили заселений ландшафт, розміри та планування об’єктів, а також місця розташування будинків на цій території.

Раніше ми повідомляли, що в Єрусалимі у туалетах, яким понад 2500 років, знайшли сліди виснажливої хвороби.

Читайте також: У Туреччині чоловік під власним будинком знайшов підземне місто віком 2 000 років. ФОТО

Реклама:

Головне сьогодні