У нацпарк "Тузлівські лимани" прилетіли десятки тисяч галагазів. ФОТО

Ірина Бура — 10 грудня 2023, 11:12

З нацпарку "Тузлівські лимани" на Одещині до Болгарії відлетіли фламінго, але з різних місць прилетіли більше 30 тисяч галагазів – гусеподібних птахів родини качкових.

Про це повідомив доктор біологічних наук та начальник науково-дослідного відділу "Тузлівських лиманів" Іван Русєв.

Він зазначив, що наразі найбільш чисельними на лиманах Причорномор’я є качки таких видів: галагази, попелюхи, чернь чубата, мала чирянка та крижень. За словами Русєва, галагази далеко не відлітають від місць гніздування – Причорноморських лиманів.

Наразі на двох лиманах – більше 30 тисяч галагазів. Йдеться про лимани Шагани та південну частину Алібея.

З різних місць прилетіли більше 30 тисяч галагазів – гусеподібних птахів родини качкових

Чисельність галагазів на лиманах залежить від наявності корму. На внутрішніх водоймах вони здобувають поживу на плаву, але, на відміну від більшості качок, не пірнають.

"Раціон галагаза складається переважно з поживи тваринного походження. Харчується дрібними ракоподібними, молюсками, а взимку вегетативні частини рослин і водорості. Чималу частку раціону складають рачки артемії (Artemia salina) і личинки деяких двокрилих. Але найбільша в його їжі зараз це тонни червоного мотиля", – зазначає Русєв.

Раціон галагазів заразтонни червоного мотиля

Галагаз – довірливий птах і справжня перната прикраса "Тузлівських лиманів". Спостереження за ним навіть увійшли у відому книгу нобелівського лауреата Конрада Лоренца.

Птахи зберігають вірність один одному упродовж всього життя

Хоча шлюбні ігри і бійки у галагазів спостерігаються щороку, партнери зберігають вірність один одному упродовж всього життя. Статева зрілість у самок настає на другому році життя, а у самців у віці більше трьох років. Між самцями нерідко трапляються сутички за право на територію, розповідає біолог.

УСІ ФОТО: Нацпарк "Тузлівські лимани"

"Цікавим є той факт, що гніздо галагази часто роблять у норі, використовуючи старі нори ссавців шакалів, лисиць, борсуків", – додає Русєв.

Нагадаємо, раніше ми писали, що у нацпарк "Тузлівські лимани" прилетіли червонокнижні тропічні птахи.

Також в заповіднику помітили самця рідкісного птаха з кільцями на ніжках та тисячі птахів-бджолоїдок.

Читайте також: У столиці Нової Зеландії вперше за 150 років народилися птахи ківі



Реклама:

Головне сьогодні