Нетипово гаряче ядро може спричиняти танення певних льодовиків в Антарктиці – вчені

Ірина Бура — 14 грудня 2023, 11:53

Причиною дуже швидкого танення деяких льодовиків в Антарктиці може бути нетипово гаряче ядро в атмосфері, що утворюється накладанням одне на одного двох потоків теплого повітря.

Такого висновку дійшли метеорологи Національного антарктичного наукового центру у співпраці з іноземними колегами, повідомляють у НАНЦ.

"Ми вивчаємо фізичні механізми утворення екстремальних потеплінь у різних масштабах, а також у перспективі зміни клімату. Передусім зосереджуємося на поясненні утворень "гарячих точок" – певних районів узбережжя Антарктиди, де танення льодовиків відбувається набагато швидше, ніж у сусідніх районах", – каже очільник відділу фізики атмосфери та геокосмосу НАНЦ Денис Пишняк.

Хоча на зменшення висоти льодовикового щита впливає надзвичайно багато факторів, дослідження показало, що дуже вагомим є внесок атмосферних процесів. Зокрема, вчені виявили, що під час потеплінь у районі льодовиків Pine Island (Пайн Айленд) і Thwaites (Твайтес) в атмосфері формується нетипове гаряче ядро.

Фото: tenedos/Depositphotos

Такий результат науковці отримали на початку 2023 року. Вони припустили, що саме це ядро є основною причиною локального танення цих льодовиків. Тому наступні дослідження спрямували на пояснення механізму утворення гарячого ядра атмосфери та шляхів передачі тепла до поверхні льодовика.

ВІДЕО ДНЯ

"І от науковці виявили несподівану особливість. У районах локальних потеплінь потік теплого вологого повітря з півночі накладається на теплий феновий (сухий) потік зі сходу.

Внаслідок цього формується, по-перше, товстий шар теплого повітря, а, по-друге, утворюються опади у вигляді снігу (через вимушений підйом вологого повітря над сухішим, а також над континентальним схилом)", – розповідають у НАНЦ.

У районах локальних потеплінь потік теплого вологого повітря з півночі накладається на теплий феновий (сухий) потік зі сходу

Цей рясний сніг у процесі падіння встигає розтанути й перетворитися на теплий дощ. Тобто, опади, ймовірно, забирають температуру з теплої частини приземної атмосфери і переносять його на поверхню льодовиків.

Крім того, від дощу сніговий покрив стає темнішим і поглинає більше світла та інфрачервоного випромінювання, що теж прискорює його танення, зауважують у НАНЦ.

Нагадаємо, науковці визначили, скільки льоду розтануло в Антарктиді за 25 років. Також глобальне потепління прискорило темпи танення льодовиків у Гренландії у п’ять разів, порівняно із ситуацією, яка була 20 років тому.

Засніжені гори Непалу втратили майже третину свого льоду за понад 30 років через глобальне потепління. А льодовики в Гімалаях до кінця століття можуть втратити до 75% свого об’єму через глобальне потепління.

Швидке танення антарктичного льоду уповільнює рух глибинних океанських течій, що може катастрофічно вплинути на клімат, зокрема спричинити похолодання в Європі.

Організація Об’єднаних Націй оголосила 2023 рік найспекотнішим за всю історію людства.

Читайте також: Понад 20% прісноводної риби у світі перебуває під загрозою зникнення – екозахисники

Реклама:

Головне сьогодні