Нетипово гаряче ядро може спричиняти танення певних льодовиків в Антарктиці – вчені

Ірина Бура — 14 грудня 2023, 11:53

Причиною дуже швидкого танення деяких льодовиків в Антарктиці може бути нетипово гаряче ядро в атмосфері, що утворюється накладанням одне на одного двох потоків теплого повітря.

Такого висновку дійшли метеорологи Національного антарктичного наукового центру у співпраці з іноземними колегами, повідомляють у НАНЦ.

"Ми вивчаємо фізичні механізми утворення екстремальних потеплінь у різних масштабах, а також у перспективі зміни клімату. Передусім зосереджуємося на поясненні утворень "гарячих точок" – певних районів узбережжя Антарктиди, де танення льодовиків відбувається набагато швидше, ніж у сусідніх районах", – каже очільник відділу фізики атмосфери та геокосмосу НАНЦ Денис Пишняк.

Хоча на зменшення висоти льодовикового щита впливає надзвичайно багато факторів, дослідження показало, що дуже вагомим є внесок атмосферних процесів. Зокрема, вчені виявили, що під час потеплінь у районі льодовиків Pine Island (Пайн Айленд) і Thwaites (Твайтес) в атмосфері формується нетипове гаряче ядро.

Фото: tenedos/Depositphotos

Такий результат науковці отримали на початку 2023 року. Вони припустили, що саме це ядро є основною причиною локального танення цих льодовиків. Тому наступні дослідження спрямували на пояснення механізму утворення гарячого ядра атмосфери та шляхів передачі тепла до поверхні льодовика.

"І от науковці виявили несподівану особливість. У районах локальних потеплінь потік теплого вологого повітря з півночі накладається на теплий феновий (сухий) потік зі сходу.

Внаслідок цього формується, по-перше, товстий шар теплого повітря, а, по-друге, утворюються опади у вигляді снігу (через вимушений підйом вологого повітря над сухішим, а також над континентальним схилом)", – розповідають у НАНЦ.

У районах локальних потеплінь потік теплого вологого повітря з півночі накладається на теплий феновий (сухий) потік зі сходу

Цей рясний сніг у процесі падіння встигає розтанути й перетворитися на теплий дощ. Тобто, опади, ймовірно, забирають температуру з теплої частини приземної атмосфери і переносять його на поверхню льодовиків.

Крім того, від дощу сніговий покрив стає темнішим і поглинає більше світла та інфрачервоного випромінювання, що теж прискорює його танення, зауважують у НАНЦ.

Нагадаємо, науковці визначили, скільки льоду розтануло в Антарктиді за 25 років. Також глобальне потепління прискорило темпи танення льодовиків у Гренландії у п’ять разів, порівняно із ситуацією, яка була 20 років тому.

Засніжені гори Непалу втратили майже третину свого льоду за понад 30 років через глобальне потепління. А льодовики в Гімалаях до кінця століття можуть втратити до 75% свого об’єму через глобальне потепління.

Швидке танення антарктичного льоду уповільнює рух глибинних океанських течій, що може катастрофічно вплинути на клімат, зокрема спричинити похолодання в Європі.

Організація Об’єднаних Націй оголосила 2023 рік найспекотнішим за всю історію людства.

Читайте також: Понад 20% прісноводної риби у світі перебуває під загрозою зникнення – екозахисники

Реклама:

Головне сьогодні