У Португалії знайшли рідкісного павука, якого не бачили 92 роки

Альона Павлюк — 15 грудня 2023, 18:14

У Португалії знайшли павука Nemesia berlandi, якого науковці не бачили з моменту відкриття цього виду у 1931 році.

Дослідники займалися його пошуками протягом двох років, повідомляє Re:wild.

Nemesia berlandi вперше був описаний у 1931 році ентомологинею Амелією Баселар. Вона змогла дослідити лише самок цього виду. Водночас єдині екземпляри N. berlandi згоріли у 1978 році під час пожежі в музеї.

Протягом 92 років науковці не бачили ні самця, ні самки цього виду. Пошуки N. berlandi є особливо складними, адже ці павуки можуть роками не виходити зі своїх "домівок".

У Португалії знайшли рідкісного павука, якого не бачили з 1931 року. Фото: Re:wild

Експедицію під керівництвом Глобального центру виживання видів зоопарку Індіанаполіса проводили навколо та в межах села Фагільде, що на півночі Португалії.

N. berlandi живе в горизонтальних норах під листяною підстилкою. Тому з серпня 2021 до листопада 2023 року дослідники перевіряли її на предмет павучих нір.

В надії приманити самців цього виду, вони також створювали штучні павутинні схованки. Для розмноження самці обережно стукають ногами по "люку" до нори самки. Якщо їй подобається – вона відчиняє і відбувається спаровування.

У 2021 році дослідники знайшли нору N. berlandi довжиною 10 сантиметрів і з "люком" діаметром 2,5 сантиметра. Вони обережно розкопали її та знайшли самку з 10 павученятами. Вона мала такі ж візерунки на тілі, як і знайдена у 1931 році.

Щоб підтвердити, що це був N. berlandi, команда провела ДНК-аналіз. Для цього дослідники взяли одну з лап павучихи, які від’єднуються від тіла для захисту від хижаків та згодом відростають.

Результати показали, що знайдений павук генетично не збігається з жодним іншим відомим видом павуків у цій місцевості. Отже, він є тим сами N. berlandi.

Тепер перед науковцями постало завдання захисту цього виду. Через зміну клімату місце їхнього проживання стає все більш схильним до лісових пожеж.

Нагадаємо, у Південно-Африканській Республіці вперше за 87 років зафіксували золотого крота ле Вінтона, який вважався вимерлим.

Читайте також: У горах Індонезії вчені виявили тварину, яку 60 років вважали вимерлою

Реклама:

Головне сьогодні