Розпочнуть зі шкіл поблизу лінії фронту: голова Нацполіції розповів про "офіцерів шкільної безпеки"

Альона Павлюк — 28 грудня 2023, 11:03

У рамках проєкту "Офіцери шкільної безпеки" поліцейські почнуть охороняти школи із кінця січня 2024 року. Спочатку це стосуватиметься закладів освіти, наближених до лінії фронту.

Про це повідомив голова Нацполіції Іван Вигівський в інтерв’ю виданню "Українські новини".

За його словами, для набору та підготовки нових спеціалістів треба мінімум 5 місяців, однак немає часу чекати. Саме тому планують розпочати з перерозподілу чинних поліцейських.

Проєкт пілотують у близько 400 школах, які розташовані недалеко від бойових та кордонів з Росією та Білоруссю. Зокрема, йдеться про Харківську, Запорізьку, Миколаївську, Чернігівську, Сумську області та інші.

Із січня 2024 року частину шкіл охоронятимуть поліцейські. Фото: olegda88.gmail.com/Depositphotos

"Ми поставимо туди зараз чинних поліцейських, щоб обкатати схему, подивитися, де є якісь складнощі, а далі будемо набирати людей через конкурс. В тому числі й жінок, які прекрасно зможуть комунікувати з дітьми, а також пройдуть навчання та зможуть забезпечувати належну безпеку з використанням спецзасобів та поліцейських навичок", – розповів Вигівський.

В одній шкільній будівлі перебуватиме один поліцейський. Питання носіння зброї ще вирішується.

Наразі в Україні понад 12 тисяч шкіл працюють в онлайн-форматі. Тому повна реалізація проєкту може займе 2 роки. Протягом 2024-го планується забезпечити поліцейськими 6,5 тисяч шкіл.

"Але момент мобілізації ми будемо враховувати дуже серйозно, щоб не пропускати ухилянтів. Окрім жінок, є також, наприклад, багатодітні чоловіки, до мобілізаційного віку, або хто має відстрочку від призову, або вже демобілізований, але має ментальне та фізичне здоров'я працювати на такій посаді", – зазначив голова Нацполіції.

За його словами, серед основних задач поліцейських у школах – не пропускати сторонніх осіб та стежити, що ніхто не проніс небезпечні предмети. Зокрема, для цього встановлять аркові металодетектори.

"Ми маємо показати дітям, що шкільний офіцер безпеки – це захисник. Тут не стільки на дітей налаштовані обмежувальні заходи, скільки на сторонніх осіб, які можуть приходити до школи", – пояснив Вигівський.

Нагадаємо, про проєкт, у рамках якого поліцейські мають стежити за порядком у школах, стало відомо на початку грудня.

Читайте також: І що, можна буде навіть бігати в коридорах? В Україні з'являться школи нового формату

Реклама:

Головне сьогодні