Вчені створили на 3D-принтері пристрій для тестування ліків: це може припинити тести на тваринах

Олена Барсукова — 29 грудня 2023, 14:25

Дослідники з Единбурзького університету надрукували на 3D-принтері пристрій, що показує реакцію організму на ліки – це наче чип, який імітує людське тіло.

За словами вчених, цей девайс може прискорити доступ пацієнтів до нових ліків і зменшити або усунути необхідність тестування на тваринах, повідомляє The Guardian.

Пристрій має п'ять відсіків, які відтворюють основні людські органи: серце, легені, нирки, печінку та мозок.

Відсіки з'єднані каналами, що імітують кровоносну систему людини.

Пристрій імітує вплив ліків на організм пацієнта і дозволяє вченим побачити реакцію різних органів, не вдаючись до випробувань на тваринах.

Фото: The University of Edinburgh

Пластиковий пристрій використовує позитронно-емісійну томографію (ПЕТ) для створення детальних 3D-зображень, які показують, що відбувається всередині крихітних органів.

ПЕТ-сканування передбачає введення крихітної кількості радіоактивних сполук у чип для передачі сигналів на надзвичайно чутливу камеру, що дозволяє вченим краще оцінити дію нових ліків.

"По суті, це дозволяє нам побачити, куди потрапляє новий препарат в організмі і як довго він там залишається, без необхідності використовувати людину або тварину для його тестування", – каже головний винахідник пристрою Ліам Карр.

Пристрій може дозволити вченим побачити реакцію різних органів, не вдаючись до випробувань на тваринах

Вчений запевняє, що його винахід може стати "цінним інструментом" для дослідження раку, серцево-судинних і нейродегенеративних захворювань та інших хвороб.

"Цей пристрій демонструє дійсно потужний потенціал для зменшення кількості тварин, які використовуються в усьому світі для тестування ліків та інших сполук, особливо на ранніх стадіях", – вважає Карр.

Нагадаємо, раніше у Британії дозволили тестувати косметику на тваринах після 25-річної заборони.

Читайте також: Ваша косметика убила кроликів і не лише: про тести на тваринах та гуманний вибір

Реклама:

Головне сьогодні