Росія утримує понад 100 цивільних українців, яким не винесли обвинувачень – правозахисниця

Ірина Бура — 13 січня, 11:41

Росія утримує понад 100 цивільних українців без винесення обвинувачення. Серед них є жителі тимчасово окупованих територій Херсонської та Запорізької областей.

Про це заявила голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

"Коли ми говоримо про інкомунікадо (коли Росія не підтверджує незаконне утримання українців чи утримує їх без обвинувачення, зокрема, це люди, які були вивезені з окупованих Херсонської та Запорізької областей), точної цифри, на жаль, назвати не можна, але це точно понад 100 осіб", – каже вона.

На сьогодні за міжнародними стандартами верифіковано лише 53 людини. Цей перелік передали незалежній комісії ООН з розслідування злочинів в Україні, додає Скрипник.

ФОТО: watman/Depositphotos

Правозахисниця наголошує: дуже важко виявити кількість людей, яких утримують без обвинувачення. Їхні прізвища не фігурують на жодному судовому сайті, до них не може прийти адвокат, частину з них постійно перевозять, а декого навіть вивезли в Росію.

Серед утримуваних є іспанський волонтер Мар’яно Гарсіа Калатаюда, відомий як Маріо. Також окупанти утримують без винесення обвинувачення міського голову Голої Пристані Олександра Бабича, якого загарбники викрали 28 березня. Вони обидва перебувають у СІЗО Сімферополя, нагадала Скрипник.

Росія незаконно утримує цивільних українців у полоні: що відомо

За словами керівника пресслужби Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петра Яценка, Росія викрала з України тисячі цивільних українців. Їх незаконно утримують у заручниках і часто видають за військовополонених, тому повертати таких людей надзвичайно складно.

При цьому росіяни не мають ніякого юридичного підґрунтя для того, щоб тримати цих людей у тюрмах. Їх намагаються звинуватити у перешкоджанні так званій "спеціальній воєнній операції".

Він також зазначив, що окупанти часто записують відео, як нібито відпускають цивільних, хоч насправді цих людей надалі продовжують утримувати в полоні.

Яценко наголошує: дії росіян мають на меті завдати якомога більше страждань цивільному населенню України і знеохотити його допомагати своєму війську.

Нагадаємо, нещодавно з російського полону повернулися 230 українців. Це був перший обмін, який вдалося провести з серпня 2023 року.

Читайте також: Найбільша зафіксована втрата ваги українця в російському полоні – 77 кілограмів

Реклама:

Головне сьогодні