Петиція про передачу костелу святого Миколая у Києві католицькій парафії набрала 25 тисяч підписів

Ірина Бура — 14 січня, 14:10

Петиція із закликом передати костел святого Миколая в Києві релігійній громаді Римо-католицької церкви набрала необхідні для розгляду Кабінетом міністрів 25 тисяч голосів.

Петиція опублікована на сайті Кабміну.

"Костел святого Миколая в Києві єдина неоготична споруда столиці, творіння відомого архітектора Городецького. У радянські часи храм у католиків відібрали більшовики, а за незалежної України його так і не повернули власникам релігійній громаді", – йдеться в тексті петиції.

Авторка петиції, релігієзнавиця Людмила Филипович, наголошує, що стан будівлі погіршується, особливо після пожежі 2021 року.

Фото:smilevision/Depositphotos

Для відновлення пам’ятки архітектури релігійна організація Римо-католицької церкви та Міністерство культури у 2021-му підписали меморандум, у якому домовилися, що Мінкульт "сприятиме передачі" костелу в постійне користування релігійної громади після завершення протиаварійних робіт, але не пізніше 1 червня 2022 року.

ВІДЕО ДНЯ

Однак умови Меморандуму не були дотримані, а строк його дії сплив 5 листопада 2023 року, йдеться у тексті петиції.

У вересні 2020 року Кабмін дав розпорядження Мінкульту передати в постійне безоплатне користування релігійній організації РКЦ будівлю костелу святого Миколая. Однак умови розпорядження теж не були виконані.

У петиції просять забезпечити неухильне виконання розпорядження уряду та передати костел Римо-католицькій церкві.

Нагадаємо, 1 червня 2022 року в костелі відбулось урочисте богослужіння, на ньому був присутній ексміністр культури та інформполітики Олександр Ткаченко, який обіцяв передати храм католицькій громаді.

Читайте також: "Парафія самотужки намагається врятувати будівлю". Що відбувається з київським неготичним костелом святого Миколая

Реклама:

Головне сьогодні