Потепління на кожен додатковий градус зменшує водні ресурси Землі: до чого це може призвести

Вікторія Андрєєва — 16 січня, 09:00

Через кліматичну кризу за останні 40 років сніговий покрив у більшості частин Північної півкулі значно скоротився. Вчені кажуть, що тенденція до зменшення водних ресурсів несе небезпеку для мільйонів людей.

Про це йдеться у дослідженні науковців Дартмутського коледжу, опублікованому в журналі Nature, пише CNN.

Вчені зазначають, що через глобальне потепління райони на південному заході та північному сході США, а також у Центральній і Східній Європах отримували в кілька разів менше снігу, ніж раніше. За їхніми підрахунками, йдеться про 10-20% за десятиліття.

"Цілком очевидно, що зміна клімату негативно впливає на сніг і воду. І кожен додатковий градус потепління буде забирати все більшу і більшу частину ресурсів снігової води", – сказав автор дослідження Олександр Готліб.

Фото: bennymarty/Depositphotos

Дослідники виявили, що втрата снігового покриву прискорюється, коли середня температура взимку підіймається вище -8°C. На танення снігу також впливає й помірне підвищення температури.

ВІДЕО ДНЯ

Через зміну клімату також виникне чимало проблем у густонаселених районах, що залежать від снігу, який використовують як джерело питної води. А ще через нестачу снігу водні басейни багатьох озер та річок вже зараз мають нижчий рівень за норму.

Сніг також допомагає запобігти лісовим пожежам або може зменшити їхню інтенсивність. На відміну від дощу, який швидко стікає, сніг тане повільно та може забезпечити тривале виділення води в ґрунт.

Від зменшення кількості снігу постраждає й бізнес – зимовий відпочинок вже у близькому майбутньому може стати недоступним. У деяких місцях температура наближається до таких показників, за яких неможливо буде підтримувати діяльність курортів навіть зі штучним снігом.

Нагадаємо, раніше науковці знайшли ланцюг підводних вулканів у Південному океані. Вони припускають, що ці підводні вулкани можуть впливати на танення Антарктиди.

Інші дослідники припускають, що нетипово гаряче ядро може спричиняти танення певних льодовиків.

Тому екозахисники б'ють на сполох, адже через втрату снігу та льоду понад 20% прісноводної риби у світі перебуває під загрозою зникнення.

Читайте також: 2023 рік став найспекотнішим за всю історію спостережень – ООН

Реклама:

Головне сьогодні