Врятувати санітарів лісу: в Україні планують захищати вовків на законодавчому рівні

— 24 січня, 14:43

В Україні планують змінити чинне законодавство "Про мисливське господарство і полювання" і заборонити ловити та відстрілювати вовків.

Такі заходи потрібні, щоб зберегти цих хижаків, яких, за офіційними даними, в Україні близько двох тисяч, повідомила Марина Суркова, президентка Асоціації зоозахисних організацій України, на пресконференції інформагентства "Інтерфакс-Україна".

Суркова зазначила, що за останні роки чисельність вовків різко скорочується, тому необхідно вживати заходів, які захищатимуть цих тварин.

"У 15 країнах Європи вовк занесений до Червоної книги і повністю захищений. У ще п’ятьох охороняється частково і належить до мисливських видів. І лише в Україні, Росії, Молдові, Білорусі та Північній Македонії його знищують як шкідника", – стверджує Марина.

Фото: Westend61/Getty Images

За її словами, уся справа в гуманності та належному ставленні до живої природи.

Зоозахисниця Марина Суркова також зауважує, що Україна порушує Бернську конвенцію, яка забороняє полювати на вовка і продавати його шкіру, та її умови ратифікації. Згідно з нею, вовка занесли до списку тварин, яких мають суворо охороняти.

Натомість у законі України "Про мисливське господарство та полювання" у статті 33 вказано, що відстріл та відлов вовків здійснюється мисливцями без будь-якого контролю та обмежень.

"Мисливство та полювання – ганебні заняття. Це можна порівняти із серійними вбивцями, які вбивають слабких. Питання тільки в тому, як довго суспільство ставитиметься поблажливо до такого", – наголосила Марина Суркова.

Юристка зоозахисної організації URSA Марина Іванюсько розповіла, що вже готують законопроєкти для врегулювання питання охорони диких тварин. А саме пропонують внести зміни до чинного закону "Про мисливське господарство та полювання", а також передбачити відповідальність для тих, хто здійснюватиме відстріл.

За словами Олександра Краснолуцького, першого заступника міністра захисту довкілля та природних ресурсів, на сьогодні постало гостре питання збереження тварин, а особливо в умовах повномасштабної війни.

"Існує перелік тварин, яких класифікують як шкідників. Однак це не правильно. Судити хто шкідливий, а хто ні – радянщина. Ми працюємо над збереженням біорізноманіття в Україні, адже кожен організм є важливим для світу", – зазначив Олександр Краснолуцький.

Директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко говорить, що вовки не є шкідниками, а навпаки несуть користь природі. Вони знищують хворих тварин, полюють на гризунів і не загрожують людині, а також порівняно з іншими тваринами, менше хворіють на сказ.

Раніше ми писали, що на Київщині працівники поліції врятували рись, занесену до Червоної книги. Рідкісну тварину намагались продати.

Віра Шурмакевич, "УП. Життя"

Читайте також: Як війна вплинула на життя тварин та зоозахист в Україні

Реклама:

Головне сьогодні