У чорнобильських вовків розвинулася певна стійкість до раку – дослідження

Віра Шурмакевич — 9 лютого, 18:38

Вчені з’ясували, що популяція вовків, які живуть у Чорнобильській зоні відчуження, генетично відрізняється від тих, які мешкають за її межами.

У перших розвинулись захисні мутації, які підвищують шанси одужати від раку. Про це свідчить дослідження біологині і екотоксологині з Прінстонського університету (США) Кари Лав, яка протягом десяти років вивчала чорнобильських хижаків, пише IFL Science.

У 2014 році Лав разом з іншими дослідниками вирушила до Чорнобиля, щоб взяти у вовків зразки крові на аналіз і вивчити, як вони реагують на радіацію, що викликає рак. Також на тварин одягнули радіонашийники, щоб контролювати їхнє місцезнаходження та кількість радіації.

У ході дослідження науковці виявили, що організм вовків-чорнобильців "поглинає" понад 11,28 мілірентген радіації щодня протягом усього свого життя. Це більше, ніж у шість разів перевищує допустиму норму для людей.

Фото: bazil/Depositphotos

Крім цього, вчені з’ясували, що вовки у зоні відчуження мають змінену імунну систему: вона подібна до тієї, що мають пацієнти, які проходять курс променевої терапії від раку. Генетичний аналіз показав, що частини геному вовків розвинули певну стійкість до раку.

ВІДЕО ДНЯ

Схожі висновки зробили й у 2023 році, дослідивши напівдиких собак. Науковці з’ясували, що собаки з Чорнобильської зони генетично відрізняються від домашніх собак, які живуть в інших частинах світу.

Кара Лав сподівається, що її відкриття можна буде використати для виявлення захисних мутацій, які підвищують шанси на одужання онкохворих людей.

Нагадаємо, в Україні планують захищати вовків на законодавчому рівні.

Читайте також: До 2050 року кількість випадків раку у світі зросте на 77% – ВООЗ

Реклама:

Головне сьогодні