Вчені кажуть, що бегемоти можуть "злітати" у повітря. Ні, велика вага їм не заважає

Віра Шурмакевич — 4 липня, 09:00
Вчені кажуть, що бегемоти можуть злітати у повітря. Ні, велика вага їм не заважає
Вчені виявили, що бегемоти ненадовго можуть "злітати" у повітря
lifeonwhite/Depositphotos

Вчені з Королівського ветеринарного коледжу в Норт-Мімсі, Хартфордшир (Англія) вивчали відеозаписи з бегемотами і дійшли висновку, що вони, коли досягають максимальної швидкості, можуть піднятися у повітря.

У відеозаписах, які аналізували науковці, видно, що ці величезні ссавці відривають усі чотири лапи від землі. Вони перебувають у повітрі 15% часу, коли мчать на повну, щоб відігнати суперника, пише The Guardian.

"Раніше мені було важко працювати з бегемотами, тому що вони небезпечні, неймовірно активні вночі і проводять багато часу у воді", – зазначив Джон Хатчінсон, професор еволюційної біомеханіки, який очолював дослідження.

Дослідників давно турбувало питання, чи можуть бегемоти піднятися у повітря. Аби дати на нього відповідь, Хатчінсон відправив студентку на курорт Flamingo Land у Північному Йоркширі (Англія). Бегемоти, які там живуть, мають достатньо простору для бігу. Дівчина зняла на відео, як тварини пересуваються, і привезла відзнятий матеріал для аналізу.

Команда дослідила ці відео, а також інші, які раніше завантажили на YouTube, і виявила, що бегемоти зазвичай пересуваються риссю (синхронний рух діагонально протилежних ніг – ред.). Це означає, що принаймні одна нога завжди торкається землі.

ВІДЕО ДНЯ

Але коли їм загрожує небезпека, вони можуть на короткий проміжок часу відірвати всі чотири ноги, роблячи стрибок.

Натомість інші наземні великі тварини пересуваються по-іншому. До прикладу, слони завжди зберігають стандартну ходу навіть на великій швидкості і не можуть повністю відірватись від землі. А носороги пересуваються риссю і навіть галопом.

Джон Хатчінсон зазначив, що проведена робота науковців важлива для вивчення еволюції переміщення у просторі великих наземних тварин, починаючи з динозаврів-гігантів.

Також необхідно провести й інші дослідження, зокрема карликових бегемотів. Дослідники прагнуть з’ясувати, чи можуть вони робити те саме, що й дорослі.

Раніше ми розповідали, що слони голосно оплакують і ховають померлих дитинчат. Така поведінка нагадує людські поховальні обряди.

Реклама:

Головне сьогодні