Альпініст із Британії та його гід, ймовірно, загинули після сходження на Еверест

Ірина Батюк — 26 травня, 12:57
Альпініст із Британії та його гід, ймовірно, загинули після сходження на Еверест
У своїх соцмережах Ден Патерсон зазначав, що відчуває себе найщасливішим у горах
Фото: instagram.com/danpatwcf

40-річний британець Ден Патерсон і його 23-річний гід Пастенджі Шерпа зникли безвісти під час спуску з найвищої вершини світу Еверест. Причиною трагедії став зсув снігу та льоду на горі.

Вони дісталися вершини у вівторок близько 5 години ранку, але відтоді про не було звісток, пише The Guardian із посиланням на екскурсоводську компанію.

Засновник екскурсоводської компанії, яка надавала послуги чоловікові, сказав, що вони шукали зниклих, які "героїчно" досягли вершини Евересту о 4:40.

"Незважаючи на виснажливі пошукові зусилля, ми, на жаль, підтверджуємо, що Даніеля та Пастенджі не вдалося знайти", – зазначив Лакпа Шерпа.

Звістка про те, що рятувальна робота припиняється, з’явилася на тлі повідомлень про нових загиблих. Так, 40-річного кенійця Джошуа Черуйота Кіруї, який зник безвісти в середу, знайшли всього за 19 метрів від вершини. 44-річний гід, який був з ним, досі вважається зниклим безвісти.

Партнер Патерсона Бекс Вудхед створив онлайн-сторінку краудфандингу для пошуково-рятувальної операції та сказав, що вертоліт і спеціалізовані пошукові групи, ймовірно, коштуватимуть близько 150 тисяч фунтів стерлінгів. Станом на вечір суботи на GoFundMe зібрали вже 118 тисяч фунтів стерлінгів.

"На жаль, під час спуску Даніель пропав безвісти, і з того часу з ним ніхто не спілкувався чи не бачив його. У такій ситуації час має велике значення, і ми мобілізуємо всі можливі ресурси, щоб знайти Дена. Мені та родині Дена терміново потрібна ваша допомога", – написав Вудхед на сайті.

Проведення пошуково-рятувальної операції на Евересті він називає неймовірно складною та дорогою справою. Чоловік також каже, що немає гарантії того, що вона стане успішною.

У соціальних мережах публікують кадри, на яких видно натовпи альпіністів, що стоять у чергзі, щоб зійти на вершину Евересту. За словами шерпи Нга Тенджі, вівторок був найзавантаженішим днем ​​у сезоні Евересту – приблизно 200 альпіністів скористалися погодним вікном, щоб спробувати піднятися на вершину.

Експерти кажуть, що це піддає альпіністів підвищеному ризику смерті.

"На такій висоті можна прожити лише кілька годин. Це зона смерті через брак кисню, атмосферний тиск і дуже низькі температури. Тож тинятися в одній із цих черг – погана ідея, ти повільно вмираєш на такій висоті", – сказав Sky News Алан Хінкес, альпініст, який піднявся на вершину Евересту в 1996 році.

Нагадаємо, непальський альпініст підкорив Еверест у рекордний 29-й раз.

Реклама:

Головне сьогодні