До 2351 року всі японці матимуть однакове прізвище – Сато: дослідження

— 2 квітня, 14:13
До 2351 року всі японці матимуть однакове прізвище – Сато: дослідження
oneinchpunch/Depositphotos

У Японії закон, який зобов'язує подружжя мати однакові прізвища, може спричинити зникнення більшості з них. Вчені кажуть, що до 2351 року всі японці матимуть прізвище Сато.

Такого висновку дійшли науковці з Токійського університету, пише The Guardian. Їхнє дослідження стало частиною кампанії за оновлення чинного цивільного кодексу, створеного ще наприкінці 1800-х.

Професор економіки Гіроші Йошіда, який очолив дослідження, заявив, що за допомогою цифр намагався пояснити вплив наявних вимог на японське суспільство. Учений поділився острахом про можливе майбутнє, в якому звертатися до людей доведеться за іменем чи навіть цифрою.

Згідно з опитуванням, проведеним у березні 2023 року, рейтинг найбільш поширених прізвищ у Японії очолює Сато. Другу сходинку посідає Сузукі.

Йошіда вважає, що таке становище, окрім очевидних незручностей, призведе до підриву особистої гідності, а також втрати сімейної та регіональної спадщин.

Наразі японські пари можуть обирати для майбутнього подружжя прізвище одного з наречених. У 95% випадків прізвище змінюють саме жінки. Дівоче прізвище поряд із набутим після шлюбу дозволено використовувати в окремих документах, як-от водійському посвідченні, посвідці на проживання.

Японія наразі є єдиною державою у світі, що вимагає від подружжя використання єдиного прізвища.

Раніше ми розповідали, що демографічна проблема в Японії досягла піку в 2023 році – народжуваність у країні побила антирекорд. Також Верховний суд країни визнав неконституційною заборону одностатевих шлюбів.

Анна Коваленко, "УП. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні